Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kunskapsprov för sjuksköterskor med utbildning från land utanför EU-/EES

Göteborgs universitet har av Socialstyrelsen fått i uppdrag att nationellt ansvara för och genomföra kunskapsprov för sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES. Kunskapsprovet består av två delprov- ett skriftligt och ett praktiskt- för att ge underlag för bedömning både av teoretiska och praktiska kunskaper. Det skriftliga provet måste godkännas innan det praktiska provet kan genomföras.

Skriftligt delprov

Med det skriftliga delprovet mäts den kunskap, förståelse och värderingsförmåga som krävs för att kunna verka som sjuksköterska i Sverige. Det skriftliga delprovet omfattar två moment. Det ena utgörs av två patientfall som speglar realistiska vårdsituationer som en sjuksköterska kan stå inför. Det andra består av två frågor om läkemedelsberäkning som ingår i patientfallen. Det skriftliga kunskapsprovet ges följande datum H17 samt V18:

17 november 2017
15 december 2017
9 februari 2018
20 april 2018
18 maj 2018
24 augusti 2018

Observera att det finns begränsat antal platser på varje prov och att proven kan bli fullbokade.

Praktiskt delprov

Det praktiska provet består av moment som sjuksköterskan ansvarar för såsom venprovtagning, kateterisering av urinblåsa, inläggning av perifer venkateter (PVK) med mera, totalt 12 moment. Provet genomförs under två halvdagar i simulerad miljö på Kliniskt träningscenter i form av så kallad OSCE, objective structured clinical examination, där sjuksköterskans färdigheter bedöms på 12 olika stationer. Det praktiska kunskapsprovet ges följande datum V18: 

16 januari 2018 (detta prov genomförs under en heldag istället för två halvdagar)
22-23 mars 2018
17-18 maj 2018
18-19 juni 2018

Vem kan göra kunskapsprovet?

Du som har sjuksköterskeutbildning från land utanför EU/EES och som har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskapsprovet har möjlighet att anmäla dig till provet. Provet kan även genomföras av dig som har fått ett beslut om att göra lämplighetsprov för sjuksköterskor med utbildning inom EU/EES.

Kurswebb och anmälan till prov 

På vår lärplattform finns mer detaljerad information om provformat, provtillfällen, förberedelser, rekommenderad kurslitteratur etc. För att kunna anmäla dig till ett prov behöver du specifika länkar som skickas till dig efter att du gjort en intresseanmälan och fått den godkänd. Gör din intresseanmälan via länken i högra spalten på denna sida för att få tillgång till dessa anmälningslänkar.

Tid och plats för Kunskapsprov 

Både skriftligt och praktiskt prov genomförs i Göteborg tre gånger per termin. Datum anslås på vår lärportal. Antal provtillfällen du kan göra det skriftliga delprovet är begränsat till tre. För det praktiska delprovet är antalet provtillfällen begränsat till två. Från första provtillfället har du 24 månader på dig att genomföra hela kunskapsprovet.

Förberedelser inför kunskapsprovet 

Det är viktigt att du förbereder dig väl, både inför det skriftliga och praktiska delprovet. På kunskapsprovets lärplattform finns material som kan användas som stöd vid förberedelserna. Inför kunskapsprovet rekommenderas samma litteratur som används på svenska sjuksköterskeutbildningar. Litteraturlista finns på kunskapsprovets lärplattform.

Efter kunskapsprovet

Vid godkänt resultat: Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Göteborgs universitet slutresultatet till Socialstyrelsen som därefter fattar beslut om nästa steg.

Vid ej godkänt resultat eller saknat resultat: Om en provdeltagare blivit underkänd tre gånger på det skriftliga delprovet, två gånger på det praktiska delprovet eller inte har genomfört godkänt skriftligt och praktiskt delprov inom 24 månader, rapporterar Göteborgs universitet detta till Socialstyrelsen.

Har du frågor?

Välkommen att kontakta Charlotta Junger, utbildningsadministratör.
031-786 61 03 charlotta.junger@gu.se

 

Intresseanmälan till kunskapsprov

Innan du anmäler dig till kunskapsprovet behöver din utbildning bli granskad av Socialstyrelsen. För mer information se denna länk.
Anmälningsprocessen går till så här:
1. Skicka en intresseanmälan om att få delta i kunskapsprovet via länken nedan.
2. Göteborgs universitet granskar din intresseanmälan och kontrollerar med hjälp av det diarienummer du angivit att du fått positivt beslut hos Socialstyrelsen.
3. Göteborgs universitet skickar via email en bekräftelse till dig att du kan göra kunskapsprovet samt bifogar länkar som kan användas vid anmälan till specifikt provdatum för skriftligt och praktiskt prov.

Intresseanmälan för att få delta i kunskapsprovet


 

Sidansvarig: Carina Sparud Lundin|Sidan uppdaterades: 2017-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?