Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsintegrerat lärande (VIL)

En arbetsgrupp på institutionen för vårdvetenskap och hälsa har arbetat fram en modell för verksamhetsintegrerat lärande (VIL) i samarbete med representanter för olika vårdverksamheter. Syftet med projektet är att utveckla och förbättra lärandet i samverkan mellan lärosäte och klinik.
VIL är ett övergripande begrepp för de läraktiviteter som i olika sammanhang ger studenter förutsättningar att genom placering på en klinik uppnå delar av utbildningens lärandemål. De centrala punkterna i VIL är:

  • en akademisk miljö
  • ett studentcentrerat lärande
  • interprofessionellt lärande (IPL)
  • utveckling av pedagogiska modeller för handledning.
     

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en del av VIL och innebär handledd utbildning inom vårdens olika områden och nivåer. Även studiebesök, fysiska undersökningar, inläggning på sjukhus, fältstudier samt simulering och färdighetsträning i olika lärandemiljöer ingår i VIL.

VIL sker i samverkan mellan olika professioner och i integration mellan akademisk professionsutbildning och arbetsliv. VIL utvecklar studentens akademiska och professionella kompetens och bidrar till en god och säker vård.

Under 2016 genomfördes ett pilotprojekt med fyra delprojekt. Deltagande enheter är

  • Kärlkirurgen Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Förlossningsvården vid SU/Mölndals sjukhus
  • Röntgenkliniken/Kungälvs sjukhus
  • Askim Frölunda Högsbo SDN/Göteborgs Kommun och Tre Stiftelser Göteborgs stad

Ansvariga forskare är: 

Karin Ahlberg, docent och programansvarig för röntgensjuksköterskeprogrammet
Inger Jansson, lektor och programansvarig för sjuksköterskeprogrammet
Margareta Mollberg, lektor och programansvarig för barnmorskeprogrammet och masterprogrammet i reproduktiv och perinatal hälsa
Monica Pettersson, lektor och programansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet inom barn och ungdom, diabetessjuksköterska, kirurgi, medicin, onkologi, psykiatri, vård av äldre
Mona Ringdal, lektor, programansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet inom anestesi, distriktsköterska, /intensivvård, operation
Helle Wijk, docent, viceprefekt för samverkan och projektledare.
Utvärdering av projektet sker under våren 2017
Övergripande målsättning med VIL är att stärka samverkan och integrering mellan Göteborgs universitet och klinisk verksamhet.
 

Sidansvarig: Helle Wijk|Sidan uppdaterades: 2017-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?