Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vårdforskning i Samverkan (ViS)

På uppdrag av regeringen har en kartläggning och utvärdering av  vårdforskningen i Sverige genomförts. Några av de reflektioner man gjorde då var att svensk vårdforskning är fragmenterad samtidigt som det finns överlapp av forskningsinriktningar och ämnesområden på flera lärosäten. Man identifierade även ett svagt utvecklat nationellt samarbete. Med bakgrund av detta har Göteborgs Universitet, Högskolan i Jönköping, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Högskolan i Halmstad och Västra Götalandsregionen  startat ett samarbete.

Syfte och mål

Parterna ska gemensamt verka för utveckling och synliggörande av vårdforskning och dess nyttiggörande, specifikt:

  • Ökat samarbete mellan forskare vid projektparterna för att stärka forskningens kvalitet.
  • Ökat samarbete mellan forskare och aktörer inom hälso- och sjukvården för att förbättra nyttiggörande av forskningsresultat.
  • Ökad synlighet av vårdforskningen.
  • Ökad påverkan på policyområden med relevans för vårdforskning.

 

Organisation och styrning

Samverkansorganisationen består inledningsvis av en styrgrupp, en projektledare som koordinerar arbetet samt en projektgrupp.
 

  • Styrgruppen består av en ledamot för respektive deltagande part, med mandat att representera parten. Styrgruppen beslutar om målsättning och ämnesinriktning för samverkan samt budget, planer och strategier. Styrgruppen träffas ungefär en gång per halvår. Ordförandeposten innehas av representant för Göteborgs universitet och Vice ordförandeposten av en representant för Linköpings universitet.
  • Projektledaren är en person med god erfarenhet av vårdforskning och strategiskt arbete, och är anställd vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Projektledaren samordnar och driver på arbetet och ska tillsammans med projektgruppen genomföra planerade aktiviteter. Projektledaren är adjungerad i styrgruppen. I arbetet har projektledaren stöd av en administrativ koordinator.
  • Projektgruppen består av en deltagare för respektive part. Deltagarna har god erfarenhet av vårdforskning i vid bemärkelse och är noden för kontakt mellan parterna på verksamhetsnivå. Projektgruppen arbetar fram förslag och underlag för beslut av styrgruppen och genomför aktiviteter under ledning av projektledaren. Projektgruppen kan utse tillfälliga arbetsgrupper, beroende på aktiviteter som ska genomföras och vilken kompetens som behövs.

 

Läs mer på www.vardforskningisamverkan.se

Kontaktdetaljer ViS

Irene Carlensberg
Projektsadministratör Vårdforskning i Samverkan (ViS)

Göteborgs Universitet
Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa
Arvid Wallgrens Backe hus 3
Telefon: +46 31 786 60 48
Mail: irene.carlensberg@gu.se 
Hemsida: www.vardforskningisamverkan.se

Sidansvarig: Janna Wellander Cabalou|Sidan uppdaterades: 2019-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://caresci.gu.se/forskning/vardforskning-i-samverkan--vis-/
Utskriftsdatum: 2020-07-02