Vård i samband med akuta och kritiska tillstånd

Forskargruppen ACCT (Acute and Critical Care Team)  etablerades 2013 för att utveckla och stärka forskning och kunskapsutveckling inom i det kontinuum som startar i den pre-hospitala vården utanför sjukhus och slutar vid återgång till samhället efter sjukhusvård. Visionen är: hög kvalitet och säkerhet för patienter som vårdas i samband med akuta och kritiska tillstånd.

För att uppnå detta genomför vi kliniskt relevant högkvalitativ omvårdnadsforskning inom prehospital vård, akutsjukvård, intensivvård och operationssjukvård.

Sammanfattning

Pågående studier inom området fokuserar på säkerhet, delaktighet, upplevelser hos patienter i alla åldrar samt på personcentrerad vård. Dessutom utvecklas kunskap om komplementära metoder inom akutsjukvård. Vidare pågår studier inom hälsoekonomi, ledarskap och organisatoriska förändringar inom området.

Studier planeras även för implementeringsforskning och transporter av patienter inom akutsjukvården. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Aktiviteter

De aktiviteter vi bedriver som en del i denna forskning inkluderar att skriva vetenskapliga artiklar för internationell publicering, retreat för att skriva forskningsansökningar samt klinisk forskning och överföring av vetenskaplig kunskap för att främja evidensbaserad vård.

Metodologiska seminarier

ACCT genomför en mångfald av metodologiska seminarier för att stärka våra ansökningar om forskningsanslag. Exempel på genomförda och föreslagna seminarier inkluderar: Patientsäkerhet som motivering för anslagsansökningar, Att sälja betydelsen av din forskning, Att utveckla komplexa omvårdnadsinterventioner.

Publikationssyndikat

ACCT har ett publikationssyndikat som träffas regelbundet. Här erbjuds ett forum för konstruktiv kritik av manuskript som är under arbete.
Alla syndikatets medlemmar är överens om följande principer:
1. Respektera, ha förtroende och erbjud ömsesidigt stöd för alla medlemmar.
2. Bidra med konstruktiv kritik för alla manuskript som granskas
3. Försäkran om att våra diskussioner i syndikatet förblir konfidentiella och hålls inom gruppen, om inte annat är uttalat.

Ansökningsretreat

ACCT anordnar regelbundet så kallade retreats för att för att fokusera på att skriva forskningsansökningar. Syftet med en ansökningsretreat är att använda ACCT-gruppens kollektiva kunskap och visdom för att höja ansökningarnas kvalitet.

Medlemmar

TF Forskargruppsledare
Mona Ringdal

Eric Carlström

Docenter
Åsa Axelsson
Elisabeth Hansson-Olofsson
Kerstin Ulin
Annette Erichsen Andersson
Sepideh Olausson
Lena Oxelmark

Doktorander
Carl-Johan Cederwall
Lina Bergman
Maria Frödin

Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Västra Götalandsregionen.
NHMRC Centre of Research Excellence in Nursing Interventions for Hospitalised Patients (NCREN).
Centre for Health Practice Innovation (HPI) Griffith Health Institute.
Gold Coast campus, Griffith University, Australien.
School of Nursing & Midwifery, Deakin University, Australien.

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2019-04-11