Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vård i samband med akuta och kritiska tillstånd

Forskargruppen ACCT (Acute and Critical Care Team) vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, etablerades 2013 för att utveckla och stärka forskning och kunskapsutveckling inom i det kontinuum som startar i den pre-hospitala vården utanför sjukhus och slutar vid återgång till samhället efter sjukhusvård.

Vår vision är:
Hög kvalitet och säkerhet för patienter som vårdas i samband med akuta och kritiska tillstånd.

För att uppnå detta genomför vi kliniskt relevant högkvalitativ omvårdnads forskning inom prehospital vård, akutsjukvård, intensivvård och operationssjukvård. Pågående studier inom området focuserar på säkerhet, delaktighet, upplevelser hos patienten i alla åldrar samt personcentrerad vård. Dessutom utvecklas kunskap om komplementära metoder inom akutsjukvård. Vidare pågår studier inom hälsoekonomi, ledarskap och organisatoriska förändringar inom området. Planerade studier intresserar sig för implementerings forskning och transporter av patienter inom akutsjukvården. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ACCT:s aktiviteter
De aktiviteter vi bedriver som en del i denna forskning inkluderar: skriva vetenskapliga artiklar för internationell publicering, retreat för att skriva forskningsansökningar, samt klinisk forskning och överföring av vetenskaplig kunskap för att främja evidensbaserad vård.

Metodologiska seminarier
ACCT genomför en mångfald av metodologiska seminarier för att stärka våra ansökningar om forskningsanslag. Exempel på genomförda och föreslagna seminarier inkluderar: Patientsäkerhet som motivering för anslagsansökningar; Att sälja betydelsen av din forskning; Att utveckla komplexa omvårdnadsinterventioner.

Publikationssyndikat
ACCT:s publikationssyndikat som träffas regelbundet, erbjuder ett forum för konstruktiv kritik av manuskript som är under arbete. Syndikatets regler kan summeras som nedan.
Alla syndikatets medlemmar är överens om följande principer:

1. Respektera, ha förtroende och erbjud ömsesidigt stöd för alla medlemmar.
2. Bidra med konstruktiv kritik för alla manuskript som granskas
3. Försäkran om att våra diskussioner i syndikatet förblir konfidentiella och hålls inom gruppen, om inte annat är uttalat.

Ansökningsretreat
ACCT anordnar regelbundet så kallade retreats för att för att fokusera på att skriva forskningsansökningar. Syftet med en ansökningsretreat är att använda ACCT-gruppens kollektiva kunskap och visdom för att höja ansökningarnas kvalitet.

Forskargruppsledare: professor Wendy Chaboyer w.chaboyer@griffith.edu.au

 

Medlemmar

TF Forskargruppsledare
Mona Ringdal

 

 

Professor 
Eric Carlström

Docenter
Åsa Axelsson
Elisabeth Hansson-Olofsson
Kerstin Ulin

Forskare
Annette Erichsen Andersson
Lotta Johansson
Sepideh Olausson
Lena Oxelmark

Doktorander
Carl-Johan Cederwall
Lina Bergman
Maria Frödin

Samarbetspartners

Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Västra Götalandsregionen.
NHMRC Centre of Research Excellence in Nursing Interventions for Hospitalised Patients (NCREN).
Centre for Health Practice Innovation (HPI) Griffith Health Institute.
Gold Coast campus, Griffith University, Australien.
School of Nursing & Midwifery, Deakin University, Australien.

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2018-02-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?