Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Personcentrerad vård vid långvariga tillstånd

Dagens hälso- och sjukvård är strukturerad och organiserad utifrån ett akutmedicinskt perspektiv som i första hand syftar till att diagnostisera och behandla sjukdomar. Befolkningens framtida behov av hälso- och sjukvård kommer att domineras av patienter med långvariga tillstånd, vilket förutsätter en annan inriktning på vården med fokus på hur patienter upplever och hanterar sin situation, hur de kan bibehålla sin funktion och sitt oberoende samt hur välbefinnande kan optimeras.

Inom ramen för akutmedicinska metoder tillskrivs patienter ofta rollen som passiva mottagare av vårdinsatser. En effektiv vård bör istället personcentreras och ge stöd åt patienters egen förmåga att bemästra symtom och upplevd ohälsa. Mot den här bakgrunden etablerades forskargruppen Personcentrerad vård vid långvariga tillstånd under våren 2015 vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Vår vision är att bidra med ny kunskap baserad på personcentrerad forskning av hög kvalitet och relevans för hälso- och sjukvården samt omsorgen.

Filosofiska utgångspunkter

De filosofiska utgångspunkterna för forskargruppen är att varje människa är en människa och ska alltid ses, förstås, och bemötas som en unik person. Varje person har sig egen kontext och erfarenhet och möter hälso- och sjukvården eller omsorgen med olika förutsättningar, förmågor, resurser, behov och hinder.

Berättelsen av och om personen och dennes kontext utgör det personliga narrativet och innehåller ofta upplevelser om besvär/symtom vid långvarig sjukdom och ohälsa.

Personcentrerad vård förutsätter ett partnerskap vilket innebär att det personliga narrativet sätts i en professionell kontext, med ömsesidig förståelse och respekt för båda partners resurser, ansvar och målsättningar. Den professionella tolkningen av det personliga narrativet ska vara en bestående byggsten i partnerskapet, och dokumenteras på ett lämpligt och relevant sätt.

Forskargruppens aktiviteter

Inom gruppen bedrivs deskriptiv-, interventions- och implementeringsforskning. Forskningen omfattar en rad olika långvariga tillstånd som kräver stöd från hälso- och sjukvården samt omsorgen. Till exempel rör det sig om specifika diagnoser till exempel kronisk hjärtsvikt och irritable bowel syndrome (IBS), eller en kombination av flera olika tillstånd och diagnoser.

Vidare omfattar forskningen utveckling och implementering av personcentrerad vård inom olika kontexter: öppenvård, slutenvård, vård på distans med mera.

En del av vår forskning syftar till att öka kunskapen kring hur symtom kan upplevas, uttryckas, tolkas och lindras samt sambanden mellan symtom och organdysfunktion.

Forskningsledare
Eva Jakobsson Ung
E-mail: eva.jakobsson@fhs.gu.se
 

Medlemmar

Forskningsledare
Docent Eva Jakobsson Ung
Professorer
Inger Ekman
Anna-Lena Hellström
Karin Ringsberg
Docenter
Eva Jakobsson Ung
Karin Ahlberg
Eva Lidén
Kristin Falk
Ingalill Koinberg
Doktorer
Kerstin Ulin
Axel Wolf
Sofie Jakobsson
Ulrika Bengtsson
Jeanette Lindberg
Zahra Ebrahimi
Helena Dahlberg
Postdoktorer
Hua Duong
Malin Berghammer
Sara Wallström
Doktorander
Ann-Charlotte Olofsson
Ida Björkman
Jonna Norman
Ulrika Langegård
Elin Blanck.

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2018-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?