Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Palliativ vård

 

Personcentrerad palliativ vård
Vi utvecklar och stärker forskning och kunskapsutveckling inom palliativ vård, dvs hur välbefinnande och livskvalitet kan möjliggöras i samband med progredierande och livshotande sjukdom för både patienter och deras närstående. Vi undersöker specialiserad palliativ vård lika väl som palliativ vård integrerad inom andra vård- och omsorgsformer, oberoende av medicinsk diagnos och platsen för vård samt palliativ vård integrerat tidigt i sjukdomsförlopp lika väl som vård av döende.

Teoretisk grund: Palliativ vårdfilosofi och personfilosofi
Palliativ vård har utvecklats praktiskt och teoretiskt under de senaste femtio åren. Såväl inom forskning som inom klinisk palliativ vård har ”personen” av tradition stått i fokus. Utvecklingen inom palliativ vård ger därför möjligheter att bidra till utveckling av området personcentrerad vård. Viktiga drag i synen på patienten som en person i palliativa vårdsammanhang är patientens identitet, biografi och relationer. Att leva med avancerad sjukdom, en alltmer sviktande kropp i livets slutskede innefattar ofta praktiska och existentiella dimensioner.

Utmaningar
Den kunskap som finns om palliativ vård tillämpas inte fullt ut och det finns behov av att utveckla ny kunskap, särskilt för de grupper som inte vårdas inom specialiserade palliativa vårdformer. Den palliativa vården är ojämnt utvecklad, vilket innebär att tillgång till palliativ vård är beroende på ålder, kön, var individen bor, vårdas och har för medicinsk diagnos. Aktuell forskning pekar på betydelsen av att palliativt inriktad vård initieras tidigare i patientens sjukdomsförlopp, än enbart i livets slutskede. Detta betyder att kunskap behövs om hur sådan integrering kan ske. Svensk palliativ vårdforskning har kännetecknats av småskaliga deskriptiva studier.

För att möta dessa utmaningar bedriver vi:

  • forskning om interventioner och implementering som fokuserar på resultatet för patienter och närstående
  • samarbete i tvärvetenskapliga forskargrupper och med internationella experter
  • samarbete med olika vårdgivare, vårdnivåer och nätverk forskning som kontinuerligt utvecklar vårt forskningsprogram.
     

Betydelse
Att undersöka palliativ vård är av särskild betydelse med tanke på annalkande förändringar i samhället med en större grupp människor som lever med behov av palliativ vård under längre tid. Vår forskargrupp och dess samarbetspartners vill göra det möjligt att samla kompetens och kunskap för att möjliggöra samordning av forskning om palliativ vård i olika vårdsammanhang. Detta inkluderar instrument- och metodutveckling som behövs för multicenterstudier i olika vårdsammanhang. Forskargruppens nära samarbete med kliniker ökar både forskningsprogrammets genomförande och implementering av forskningsresultat.

Forskargruppsledare: professor Joakim Öhlén joakim.ohlen@fhs.gu.se

 

Medlemmar

Forskargruppsledare
Professor Joakim Öhlén joakim.ohlen@fhs.gu.se

Affilierad Professor
Richard Sawatzky

Docenter
Margareta Brännström
Ingela Henoch
Elisabeth Kenne-Sarenmalm
Eva Lidén
Anneli Ozanne

Lektorer 
Helene Berglund

Doktorander
Hannan Hamdan Alshehri
Susanna Böling
Ramona Schenell 

Samarbetspartners

Mittuniversitetet, Ersta Sköndal högskola, Högskolan i Skövde, Sophiahemmets högskola, Karolinska Institutet, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet, Institutionen för neurovetenskap, Neurologi, Uppsala Universitet.  Internationella samarbetspartners är Trinity Western University och University of Victoria, British Columbia, Kanada, End-of-Life Care Research Group, Vrije Universitet Bryssel och Ghent University, Belgien.
Kliniska samarbetspartners inkluderar olika avdelningar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs stad, Regionalt Cancercentrum Väst, Angereds Närsjukhus, Skaraborgs sjukhus i Skövde, Ersta sjukhus i Stockholm.
 

Sidansvarig: Elisabet Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://caresci.gu.se/forskning/profilomrade/palliativ-vard/
Utskriftsdatum: 2018-09-26