Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sexualitet och barnafödande hos kvinnor som lever med hiv

Syfte 

Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att undersöka sexualitet och dess olika aspekter hos kvinnor som lever med hiv i Sverige. Vidare är syftet att undersöka barnafödande och sexuell tillfredsställelse.

Bakgrund 

I slutet av 2017 uppskattades ca 36,9 miljoner människor leva med humant immunbristvirus (hiv). I Sverige lever ca 7500 personer med hiv varav 39% är kvinnor. Då hiv är en sjukdom som kan överföras sexuellt eller via mor till barn påverkas sexualitet och barnafödande hos en kvinna som lever med hiv. I Sverige påverkar också Smittskyddslagen en kvinna som lever med hiv i relation till sexualitet och barnafödande. Det saknas svenska studier som beskriver hur dessa kvinnor erfar sin sexualitet och det saknas också studier som visar på sexualitet och dess samband med hälsofaktorer.

Forskningsaktiviteter

Fyra studier har genomförts. Den första studien var en meta-syntes och den andra var en fenomenologisk studie. De två sista studierna var kvantitativa registerstudier. En femte studie planeras som är kvalitativ och ämnar undersöka behov av stöd i relation till sexualitet och barnafödande hos kvinnor som lever med hiv i Sverige.

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2019-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?