Bemötande av existentiella frågor och behov i neonatal intensivvård

När ett nyfött barn vårdas på neonatal intensivvårdsavdelning är det en omtumlande livshändelse för föräldrarna. Existentiella frågor aktualiseras och personalens bemötande av föräldrarnas frågor och behov har betydelse för hur föräldrarna upplever denna tid. Personalen konfronteras med frågor som "Vad är meningen med detta", och professioner som läkare och sjuksköterskor, kuratorer, psykologer och präster i neonatal intensivvård förväntas ge föräldrarna existentiellt stöd.

Bakgrund

Studier visar att de existentiella frågorna och behoven blir sällan uppmärksammade i dagens sjukvård trots att forskning visar att dessa är betydelsefulla i vårdandet och berör ofta vårdarens etiska och moraliska förhållningsätt i relation med patienten och närstående.

Syfte

I denna studie belyses föräldrars erfarenhet av personals bemötande av existentiella behov och frågor då deras barn vårdas i neonatal intensivvård.

Studiedesign

Sexton intervjuer med föräldrar vars barn vårdats på neonatal intensivvårdsenhet i Sverige genomfördes. Manus inskickat.

Förväntat resultat

Studiens resultat förväntas öka kunskapen om existentiellt stöd i neonatal intensivvård genom att belysa möjligheter respektive hinder för existentiellt stöd och därmed utveckla vårdkvalitén i neonatal intensivvård. Studiens resultat kan starta en diskussion om existentiellt stöd i neonatal intensivvård och utarbetande av strategier och modeller i existentiellt stöd på neonatala enheter kan underlättas. Resultatet kan även vara ett underlag för reflektionsgrupper och utformande av vårdstrategier som leder till en vård som omfattar hela familjen, både barn och föräldrar, samt där föräldrars existentiella frågor/behov uppmärksammas och prioriteras.

Helena Wigert; helena.wigert@gu.se och Anna Bry

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2019-10-15