Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetssituationen för barnmorskor i Sverige

Mer kunskap om barnmorskors arbetssituation behövs och du kan bidra! Svara på den webbaserade nationella enkäten, den skickas som länk från Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet till din mail.  

Hur mår du på jobbet?

Barnmorskor rapporterar ständigt om en ansträngd arbetsmiljö. Detta stöds av forskning och debatter i media. I denna nationella studie vill vi ta reda på hur barnmorskor upplever sin hälsa och sin arbetsmiljö – både det positiva och det som är ansträngande.


De olika delarna vi vill fråga barnmorskor om är: den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, deras hälsa, hur de upplever sin arbetssituation och slutligen deras känsla av sammanhang. Denna kunskap kan leda till ett bättre underlag för arbetet med att stärka det positiva och att arbeta förebyggande med det ansträngande i arbetssituationen.


Forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet samarbetar med Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet för att nå barnmorskor nationellt och för att tillsammans kunna bidra till förändringar i praktik och främja ett hållbart arbetsliv.
Denna baslinjemätning är uppstarten av en barnmorskekohort som vi planerar att följa upp om tre år.

Vi behöver dina svar!  


Det går bra att svara på enkäten på dator, mobil eller iPad. Om du har frågor så kan du kontakta doktorand Malin Hansson malin.hansson@fhs.gu.se

Forskargrupp: 

Malin Hansson, barnmorska och doktorand, Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. malin.hansson@fhs.gu.se
Ingela Lundgren, professor/barnmorska, huvudhandledare, Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Gunnel Hensing, professor, biträdande handledare, Göteborgs universitet, Institutionen för medicin, Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa.
Ing-Marie Carlsson, barnmorska, docent, biträdande handledare, Högskolan i Halmstad, Akademin för hälsa och välfärd.
Anna Dencker, barnmorska, docent, biträdande handledare, Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Monica Eriksson, professor i folkhälsovetenskap, Högskolan Väst, Avdelningen för hälsopromotion och vårdvetenskap. 

 

 


 

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2020-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?