Forskargruppen i Barnafödande bedriver forskning runt graviditet, förlossning och nyföddhetsperiod med syfte att bidra till excellent vård som främjar hälsa hos kvinnor, nyfödda och familjer. Forskargruppen använder en bredd av metodiker och har särskilt omfattande kompetens i kvalitativa metodiker, samt att utveckla och testa vårdmodeller och instrument. Projekt bedrivs inte enbart i Sverige utan också i andra europeiska länder samt i utvecklingsländer.
Barnafödande som en normal fysiologisk process
Detta område omfattar studier rörande oxytocin, förlossning, förlossningssmärta, vaginal förlossning efter kejsarsnitt, mätning av förlossningsupplevelse, fäders upplevelser av partnerns graviditet och förlossning.
Hälsa vid komplicerade tillstånd relaterat till barnafödande och föräldraskap
Studier inom detta område omfattar: förlossningsrädsla, peripartumkardiomyopati, mödrar med övervikt, mödrar med diabetes, kvinnor med bi-polär sjukdom, kvinnor med HIV, igångsättning av förlossning, icke-svenska föräldrar med barn på neonatalenhet, vård efter sexuellt utnyttjande, fäders upplevelse av förlossningen.
Vårdmiljö och vårdmodeller vid barnafödande
Detta område omfattar studier om förlossningsmiljö, förlossningsrum, vårdmodell för barnmortskans vårdande under förlossning.
Kvinnor och deras familjer har rätt till personcentrerad, respektfull, jämlik vård från all inblandad personal. För att kunna erbjuda detta behövs etiskt genomtänkt och respektfull vård med ett ömsesidigt, förtroendefullt bemötande där de vårdsökandes behov är i centrum, oavsett religion, etnicitet, kultur, sexuell läggning och socioekonomisk situation. Detta förutsätter vård i partnerskap med kvinnor och familjer, samt interdisciplinärt team arbete.
Den främsta rollen för yrkesverksamma inom barnafödande är att skydda och främja en fysiologiskt normal graviditet och förlossning, samt att ge optimal vård vid komplexa och komplicerade tillstånd.
Barnmorskeyrket är autonomt och har en central roll i att utveckla effektiv och personligt anpassad vård inom barnafödande. Forskning inom barnafödande stärks genom interdisciplinära forskningssamarbeten eftersom holistisk vård då kan studeras från olika perspektiv.
MODIAB är ett forskningsprogram med ett personcentrerat fokus vars syfte är att förbättra hälsa och välbefinnande för kvinnor, mödrar och familjer som lever med diabetes. Detta i relation till graviditet, barnafödande och föräldraskap. Inom MODIAB finns tre områden:
OPTIbirth är ett internationellt EU-projekt vars syfte är att öka frekvensen av vaginala förlossningar för kvinnor som tidigare genomgått kejsarsnitt. Genom att sätta kvinnans individuella behov i centrum kan man förbättra mödra- och förlossningsvården för denna grupp föderskor och på så sätt optimera hälsan för mödrar och barn.
MiMo-projektet handlar om att utvärdera och mäta genomförbarheten för en kvinnocentrerade vårdmodell inom förlossningsvården.
Här studeras naturligt fysiologiskt oxytocin under förlossning samt effekter av att använda syntetiskt oxytocin vid en långsam förlossningsprogress.
Det europeiska samarbetet omfattar bland annat en avslutad och en pågående COST Action: Childbirth cultures, concerns and consequences; COST Action number: IS0907 och Building Intrapartum Research Through Health - an interdisciplinary whole system approach to understanding and contextualising physiological labour and birth (BIRTH); COST Action number: IS1405 .
Forskargruppsledare: professor Marie Berg, tel: 031-786 6084
Forskargruppsledare
Professor Marie Berg (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Professorer
Ingela Lundgren (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Cecily Begley (gästprofessor)
Docenter
Helen Elden (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Carina Sparud Lundin
Helena Wigert (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som sjuksköterska)
Anna Dencker
Lektorer
Elisabeth Jangsten
Margareta Mollberg
Harshida Patel
Åsa Premberg
Herborg Holter
Adjungerade lektorer
Viola Nyman
Marie Rusner
Adjunkt
Karolina Lindén
Doktorander
Liselotte Bergqvist
Ewa Carlsson - Lalloo
Malin Hansson
Ida Lyckestam Thelin
Judith Mukamurigo
Helena Nilvér
Katarina Patriksson
Lotta Selin
Anna Wessberg