Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regionala medel för utvärdering av nyutvecklad kudde och madrass mot bäckensmärtor vid graviditet

Nyhet: 2017-12-21

Bäckensmärta uppkommer hos cirka 30% av gravida kvinnor. Detta påverkar ofta sömnkvalitet, arbetsförmåga och dagliga aktiviteter och därmed livskvaliteten för de som drabbas. Ungefär 10% har kvarstående bäckensmärta upp till elva år efter graviditeten, vilket leder till svårigheter att fungera i vardagen med konsekvenser för familj, arbetsliv och ekonomi. Den behandling som erbjuds idag har begränsad effekt på bäckensmärta så nya behandlingsmetoder är angelägna. 

En madrass och kudde har utvecklats för att patienter med snarkning och sömnapné skall undvika att sova på rygg och få en bekväm sovställning i sidoläge. Dessa består av elastiskt material som formar sig efter kroppen. Kudden är separerad från madrassen vilket ger upphov till unik möjlighet för avlastning av axeln och armen när patienten ligger på sidan. I en randomiserad kontrollerad cross-over studie ska madrassen och kudden nuundersökas som tillägg till standardbehandling för att se om de kan lindra symtom och minska sjukskrivning relaterad till bäckensmärta hos gravida kvinnor.

Gravida som söker för bäckensmärtor på sin barnmorskemottagning i de deltagande primärvårdsområdena kommer att tillfrågas om medverkan i studien. De får bland annat uppsakatta sitt obehag på en smärtskala, sin trötthet och hur bra man anser sig ha sovit. Efter att diagnosen bekräftats av undersökning, sker randomisering till att patienten antingen får konventionell standardbehandling eller både standardbehandling och madrassen och kudden under fyra veckor. 

Docent Helen Elden från institutionen för vårdvetenskap och hälsa har beviljats 261000 kr i regionala forsknings- och utvecklingsmedel för att leda studien som går under namnet "Effekter av nyutvecklad madrass och kudde för nattlig bäckensmärta under graviditet: en randomiserad, kontrollerad studie". Projektet skall drivas som en multicenterstudie där ett sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och tre primärvårdsområden: Göteborg, Södra Älvsborg och Södra Bohuslän deltar. 

 

 

AV:

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2017-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?