Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grattis till Nobels fredsprisvinnare 2018 Dr Denis Mukwege, långvarig kollega med Marie Berg, professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt GPCC-forskare

Nyhet: 2018-10-05

Dr Denis Mukwege och professor Marie BergNobels fredspris 2018 har gemensamt tilldelats Denis Mukwege och Nadia Murad för deras ansträngningar att stoppa användandet av sexuellt våld som krigsvapen. Dr Mukwege är sedan många år kollega med Marie Berg, professor i vårdvetenskap som specialiserat sig på reproduktiv och perinatal hälsa vid intuitionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska universitetet / Göteborgs universitet och forskare vid GPCC.

Professor Berg, har arbetat nära Dr Mukwege i över trettio år. Här kan du läsa hennes berättelse om deras långvariga samarbete (från 2016).

År 2016 skrev Dr Mukwege och Professor Berg en vetenskaplig artikel ihop med titeln A Holistic, Person-centred Care Model for Victims of Sexual Violence in Democratic Republic of Congo: The Panzi Hospital One-Stop Centre Model of Care. Länk till artikeln.

Dr Mukwege talade om det arbete som beskrivs i denna artikel under sin föreläsning vid Göteborgs universitet i oktober 2016.
- Medicinsk behandling var nummer ett, men vi såg snart att det inte var tillräckligt. Vi behövde ett bredare perspektiv. För att behandla och rehabilitera offren för extremt sexuellt våld har en personcentrerad holistisk modell, one-stop-modellen, utvecklats. Det bygger på att arbeta med kvinnorna i samarbete med fyra pelare - deras medicinska, psykosociala, juridiska och socioekonomiska behov och att identifiera deras individuella resurser och använda dem proaktivt för att hjälpa dem bygga upp sina egna liv och även deras samhällen.

Bilden visar Dr Mukwege och Professor Berg under Dr Mukweges föreläsning vid Göteborgs universitet 2016.

FOTO: LISS PERSSON
 

AV:
0766186929

Artikeln publicerades först på: gpcc.gu.se

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2017-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?