Fullt hus både på scen och i publiken på Dagens Medicins heldag om personcentrerad vård

Nyhet: 2018-01-26

Program från Dagens medicins heldag om personcentrerad vårdDet var mer än fullsatt när Dagens Medicin arrangerade en heldagskonferens om personcentrerad vård i Stockholm, både i publiken och på programmet. Inte mindre än 17 talare bidrog till att ge en bred bild av personcentrering genom att berätta ur olika perspektiv och om olika aspekter för intresserade åhörare från hela landet.

Den 24:e januari begav sig många som var intresserade av att höra om och många som skulle berätta om personcentrerad vård från hela Sverige till Stockholm. Eventet var slutsålt med råge, och programmet bjöd på en stor mängd talare från olika delar av landet, från Västernorrland till Gotland. Dagens Medicin hade arrangerat denna heldag om personcentrerad vård, som självklart inleddes med patientperspektiv.

Inger Ros talar- Idag ska den sjuke ta sig till den friske. Det borde vara tvärt om. Ge patienten plats i det professionella teamet och gör hen till medskapare, sade Inger Ros, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung (se bild ovan). Hon berättade även bland annat om varför personcentrerad vård är förbundets huvudfråga detta valår.

En mängd olika aspekter av personcentrering

Sedan fick publiken ta del av kunskap och erfarenheter om teoretisk bakgrund, implementering, standardisering och forskning om personcentrerad vård från en mängd talare, varav ett flertal kopplade till GPCC.

Olika verksamheter berättade

Vidare vittnade verksamhetsrepresentanter från olika delar av landet om hur det är att börja arbeta personcentrerat. Bland dessa fanns Marie Härlin Ohlander, Verksamhetsområdeschef för Psykiatri Region Gotland, Mats Gustafson, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, samt Anna-Maria Söderström och Helene Jönsson, sektionsansvariga sjuksköterskor från Kirurgkliniken i Landstinget Västernorrland.

SKLs sverigekarta över personcentrering

Hanna Lundstedt, utredare på SKL, presenterade en sverigekarta (se bild nedan) över personcentrering. På den hade hon markerat vilka landsting som hade tagit beslut och hade arbete igång gällande personcentrering (gröna, 11 st), vilka som var på G, men ej hade tagit övergripande beslut (gula, 2 st), och de där det var oklart, men fanns många och goda exempel (röda, 7 st).

Hanna Lundstedt visar Sverigekarta över personcentrering

Fotografer: Hanna Lundstedt, Annika Wåhlin och Dagens Medicin Agenda.

Artikeln publicerades först på: gpcc.gu.se

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2017-03-02