Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Dramapedagogisk workshop på Kochi University i Japan med Professor Margret Lepp 

I slutet av januari besökte professor Margret Lepp vårt partneruniversitet Kochi University i Japan för att arrangera en workshop. 

Temat var dramapedagogik och den riktade sig till bland annat lärare. Workshopen gick ut på att genom rollspel iscensätta olika vardagskonfliker där barn var inblandade. Efteråt fanns det utrymme för reflektion och diskussion. Professor Korenaga vid Kochi university planerar att integrera metoden i utbildningen för specialpedagoger. 
Läs mer

Ny specialistsjuksköterskeutbildning i hjärtsjukvård

Höstterminen 2018 startar en efterlängtad specialistsjuk-sköterskeutbildning i hjärtsjukvård på Sahlgrenska akademin.

Utbildningen sträcker sig över fyra terminer på halvfart och möter ett stort kompetensbehov i vården. De utexaminerade specialistsjuksköter-skorna kommer att kunna arbeta på sjukhusens thorax- och kardiologiavdelningar, inom primärvården och på mottagningar för patienter med hjärtsvikt. 

Programmet är öppet för ansökningar till och med den 15e mars. 
Läs mer om programmet och ansök här 
Läs mer i Akademiliv

Erfarenhetsutbyte utlandsstudier HT 2017

De studenter som under HT 2017 varit utomlands på praktik eller för att skriva uppsats samlades i början av vårterminen för att dela med sig av sina erfarenheter till andra studenter.

De aktuella länderna denna gång var Indien, Indonesien, Palestina, Vietnam och Uganda. Tipsen och erfarenheterna de delade av sig med varierade beroende på vilka länder man besökt men alla var överens om att förberedelse inför resan är viktigt för att få ut mesta möjliga av vistelsen, men också att under resan vara så aktiv som möjligt själva, ställa frågor och be att få delta. Utöver detta varierade tipsen mellan allt från vilka stipendier som är bra att söka till vilken utrustning som är bra att själv ta med till praktiken.
På bilden syns en del av de studenter som deltog vid erfarenhetsutbytet.
 

Universitetssjukhusöverprofessioner - tretton medarbetare utnämnda

Den 15 december utnämndes universitetssjukhusöver-professioner i Per Dubbsalen på Sahlgrenska sjukhuset. I år var det första gången som samtliga medarbetare med akademisk vårdutbildning inom sjukhuset kunde komma i fråga att nomineras till titeln av sin närmaste chef.

Sammanlagt var det 43 personer som erhöll titeln, varav tretton är medarbetare med kombinationstjänst från institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

Syftet är att formalisera en funktion för disputerade medarbetare med akademisk vårdutbildning så att de forskningsresultat som dessa har förvärvat kan komma patienterna till godo genom en evidensbaserad vård. Med sin vetenskapliga utbildning kan dessa medarbetare sprida ett vetenskapligt förhållningssätt till kollegor och studerande i det dagliga vårdarbetet runt patienten. Vetenskapliga kunskaper behöver integreras i det dagliga arbetet bland patienter för att bidra till utveckling av vårdens kvalitet.

Tidigarelagd antagning för specialistsjuksköterske-programmen HT2018

Inför antagningen  höstterminen 2018 har specialistsjuksköterske-programmen, barnmorske-programmet och master-programmet i reproduktiv och perinatal hälsa tidig antagning. 

Anmälan är öppen 15 februari - 15 mars 2018. Det sker endast ett urval till dessa program som är klart den 25e april. Program på grundnivå och fristående kurser söks i den ordinarie antagningsperioden 15 mars- 16 april 2018.

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Centrum för personcentrerad vård

Ett unikt forskningscentrum med syfte att ge patienter större inflytande i vården.

Centrum för kultur och hälsa

Vi startar och stödjer olika former av forskning, utbildning och utvärdering på temat kultur och hälsa.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?