Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Professor Per-Arne Svensson berättar om sin forskning på GU-Play 

Per-Arne Svenssons forskning har de senaste åren handlat mycket om långtidseffekterna av fetmakirurgi. Just nu arbetar han med en studie som pågår sedan 80-talet och där man följt patienter i upp till 30 år.  -Det är viktigt att följa upp för i de flesta fall innebär fetmakirurgi en livslång behandling säger Per-Arne.

Per-Arne Svensson är professor i medicinsk vetenskap och hans forskningsfält innefattar molekylära, genetiska och kliniska studier av kardiometabola och endokrina sjukdomar. Han undervisar även blivande sjuksköterskor i anatomi och fysiologi, detta tycker han är både viktigt och intressant.

Se och lyssna på inslaget med honom.

Denis Mukwege hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin

Denis Mukwege fick Nobels fredspris 2018 för sin kamp mot sexuellt våld och för kvinnors rättigheter. Denis Mukwege och Marie Berg, professor i vårdvetenskap har gemensamt publicerat en vetenskaplig dokumentation av en holistisk och personcentrerad vårdmodell för kvinnor utsatta för sexuellt våld. 
Denis Mukwege är gynekolog, chef för Panzisjukhuset och stiftelsen Panzi Foundation samt professor och ansvarig för klinisk forskning vid Université Evangelique en Afrique (UEA) i staden Bukavu i Demokratiska republiken Kongo. Tillsammans med sina kollegor har Denis Mukwege under tjugo år utvecklat stor expertis i att behandla kvinnor och flickor med svåra genitala skador, inte minst inom fistelkirurgi. Inom ramen för ett avtal mellan Sahlgrenska akademin och UEA pågår student- och lärarutbyten, forskning inom transfusionsmedicin, återkommande undervisning i ortopedi för läkarstudenter vid UEA och ett doktorandprojekt kring lunginflammation hos barn där doktoranden är barnläkare vid Panzisjukhuset.  Nyligen startades också ett forskningsprojekt vid Panzisjukhuset där simuleringsbaserad klinisk träning ska införas i syfte att förbättra förlossningsvården. Denis Mukwege kommer att promoveras till filosofie hedersdoktor och deltar vid doktorspromoveringen på Göteborgs universitet den 18 oktober.

Läs mer om Panzi foundation och Dr Mukweges arbete >>
Läs mer om vårt barnmorskeprogram >>
Läs mer om vårt masterprogram i reproduktiv och perinatal hälsa >>

Personcentrerat arbetssätt på akutmottagningen på Östra sjukhuset gav kvalitetspris

Ett personcentrerat, målmedvetet kvalitetsarbete på Östra sjukhusets akutmottagning har resulterat i färre inläggningar och betydligt kortare väntetider för patienterna. Nu belönas verksamheten med Sahlgrenskas kvalitetspris 2019.

Genom att bland annat organisera arbetet i team som gör tidiga, primära bedömningar och genom att göra patienterna delaktiga i sin vårdplan har man kunnat konstatera stora förbättringar i vårdkedjan. En av de som belönats är Anna Gyberg, verksamhetsutvecklare och doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa. 
Läs mer om Kvalitetspriset 2019
Läs mer om Centrum för personcentrerad vård, GPCC

Mår äldre bättre av digital kultur? 

Två professorer vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Helle Wijk och Eva Jakobsson Ung, bedriver just nu ett unikt forskningsprojekt där de undersöker om digital kultur kan få äldre människor att må bättre.
För att ta reda på det intervjuar forskarna boende på äldreboenden, personal och anhöriga om deras upplevelse av klassisk musik. För att analysera används WHO:s åtta dimensioner av existentiell hälsa, bland annat ”upplevelser av mening med livet”, ”känslor av lugn” och ”kontakt med något större som ger trygghet och optimism”. Projektet pågår mellan 2018-2020 och studien är finansierad av Familjen Kamprads stiftelse. 
Läs mer i akademiliv>>

Professor Marie Berg i Sahlgrenska sjukhusets podcast: -- Barnmorska är världens bästa yrke!

Hör professor Marie Berg berätta om barnmorskeyrket i Sahlgrenska sjukhusets podcast. 
Marie Berg intervjuas i podcasten om sitt arbete som barnmorska och hon berättar om varför det är ett drömjobb. "Det är ett mirakel att vara med när ett barn föds, det blir aldrig rutin". Marie talar även om sitt engagegemang i att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo, vilket hon gör i samabete med Nobels fredspristagare, Denis Mukwege.
Lyssna på programmet här
Information om vår barnmorskeutbildning

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?