Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Göteborgs universitet har gått över till distansstudier

Med anledning av myndigheters rekommendationer har insitutionen för vårdvetenskap och hälsa gått över till studier och arbete på distans. Detta innebär att undervisning i universitetets lokaler i möjligaste mån sker digitalt. Salstentor har i de fall det är möjligt ersätts med examinationsform som inte kräver fysisk lokal. När det gäller
VFU, praktik, externa examensarbeten och liknande genomförs de i enlighet med värdorganisationens riktlinjer.

Självklart kan du kontakta oss på institutionen via e-post och telefon som vanligt!
Kontakt
Göteborgs universitet och Covid19
 

Personcentrerad vård - fördel för personalen? 

AFA försäkringar har beviljat medel för ett projekt om hur personcentrerad vård påvekar arbetsmiljön. Att personcentrerad vård har stora fördelar för patienten och dess närstående är redan väl beforskat men nu ska professor Inger Ekman (bilden)  tillsammans med professor Gunnel Hensing och postdoktor Cornelia Van Diepen undersöka om omställning till personcentrerad vård även kan gynna personalen. Personalomsättning, sjukfrånvaro och stressnivån i arbetsgruppen ska undersökas genom både statistik, enkäter och djupintervjuer och forskarna hoppas få svar på huruvuda förändringen till ett personcentrerat arbetssätt även kan gynna vårdpersonalen.

IPONS-konferensen skjuts upp till juni 2021

IPONS, International Philosophy of Nursing, arrangerar sin 24e konferens i Göteborg 16-18 juni 2021. Temat är Personhood: philosophies, applications and critiques in healthcare. Anmälan till konferensen öppnar i slutet av 2020. Läs mer här 

Sjuksköterskeutbildningen är en av de mest eftertraktade på Göteborgs universitet 

Hela 1700 personer sökte sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet nu till vårterminen 2020. Bara utbildningarna till läkare, psykolog och socionom hade högre söktryck skriver tidningen ETC Göteborg
Tidningen har intervjuat studenter som menar att trots att bilden av yrket ibland beskrivs som stressig och krävande är sjuksköterskerollen attraktiv genom att den är intressant, stimulerande och meningsfull. Dessutom är det ett brett yrke med en mycket god arbetsmarknad. 
Läs artikeln i ETC Göteborg här

Läs mer om sjuksköterskeutbildningen vid Göteborgs universitet här 

Nästa ansökningsomgång är öppen 16 mars- 15 april. 

Samarbete mellan vårdvetenskap och arkitektur formaliseras

I forskning om vårdmiljöer är det viktigt att angripa frågeställningarna med tvärvetenskapliga perspektiv. Denna insikt har funnits länge men nu formaliseras ett samarbete mellan institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs unviersitet och Centrum för vårdens arkitektur vid Chalmers tekniska högskola.
Förhoppningen är att forskningsfrågor inom vårdmiljö ska tydliggöras både praktiskt och akademiskt och att forskningsresultat ska få ökad spridning. Flera planerade och pågående projekt finns redan men nu görs en gemensam, formaliserad struktur som ska bidra till en ökad effektivitet och genomslag av samarbetet. Centrum för vårdens arkitektur och Vårdvetenskaps samverkan och samarbete ska nu synliggöras bättre för omvärld, finansiärer och universitet.

Helle Wijk, professor i omvårdnad vid Göteborgs universitet, har inom ramen för detta samarbete utsetts till gästprofessor vid Chalmers tekniska högskola under tre år.    

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation samtalar om personcentrerad vård. Lyssna på podcasten med Eric Carlström

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?