Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Doktorera hos oss!

Välkommen att söka doktorandtjänster i vårdvetenskap! Vi har just nu flera möjligheter för dig som vill söka vår forskarutbildning. 
Doktorandanställningarna omfattar fem år på heltid varav 80% utgörs av forskarutbildning och 20 % institutionstjänstgöring.
Läs mer om vår forskarutbildning
Läs mer om de aktuella projekten:

 

 

 

Högre doser oxytocin minskar inte kejsarsnitten

Barnmorskan Lotta Selin visar i sin nya avhandling att långdragna förlossningar ger ökad risk för kejsarsnitt, även hos kvinnor som får det värkstimulerande läkemedlet oxytocin.

Lotta Selin har i sin avhandling studerat data om totalt 2 775 förlossningar i Sverige. Hennes fokus har varit risker och resultat vid långdragen förlossning, alltså över ett dygn, och hur värkstimulering med läkemedlet oxytocin hanteras. 

"Andra behandlingsmetoder måste utforskas mer"Lotta Selins avhandling visar att det sker en kraftig överanvändning och felanvändning av oxytocindropp och hon rekommenderar att andra metoder utoforskas för att påskynda förlossningar. 
Läs mer om avhandlingen 
Länk till avhandlingen
Läs mer om barnmorskeutbildningen

Professor Inger Ekman har beviljats 2, 4 miljoner kronor till projekt om personcentrerad vård i hemmet 

Hjärt-Lungfonden har beviljat 2,4 miljoner kronor för en studie om personcentrerad vård i hemmet vid KOL och hjärtsvikt. Projektets titel är Person-Centred Care at Home (PCC at Home): Shifting towards high quality, affordable preventive healthcare.

I forskargruppen ingår bland andra följande medarbetare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa: Sara Wallström, Lilas Ali, Andreas Fors, Emmelie Barenfeld, Joanne Fuller och Hanna Gyllensten.
Läs mer om projektet 
Läs mer om personcentrerad vård
Läs mer om Hjärt-Lungfonden

Docent Lena Björck får anslag från Hjärt- Lungfonden

För projektet "Hjärtinfarkt-insjuknande och dödlighet mellan 2002-2016" får Lena Björck 450 000 kr för åren 2019-2021.

Syftet är att med en modellstudie (IMPACT) undersöka hur förändrade riskfaktorer i befolkningen och förändrad medicinsk behandling påverkat dödligheten i CHD i Sverige 2002-2016 i förhållande till ålder, kön, och socioekonomisk status. Syftet är även att undersöka hur incidensen i akut hjärtinfarkt har förändrats över tid för kvinnor och män i olika åldrar och i förhållande till social klass. Dödligheten i hjärtinfarkt har minskat dramatiskt i Sverige medan andelen som insjuknar i hjärtinfarkt inte har minskat på samma sätt. I Sverige ökar nu hälsoklyftorna mellan hög-och lågutbildade och det är visat att det finns ett samband mellan låg utbildningsnivå och insjuknande i hjärtinfarkt.

Professor Marie Berg i rundabordssamtal med Nobelpristagaren Denis Mukwege

Den 13 december hölls ett strategiskt rundabordssamtal på Utrikesdepartementet till Nobelpristagaren Denis Mukweges ära, där professor Marie Berg deltog som särskilt inbjuden gäst.

Hon presenterade den holistiska personcentrerade vårdmodell som har utvecklats på Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo, och som Denis Mukwege och Marie Berg har dokumenterat.

– Det var ett mycket bra möte, med stort engagemang från deltagarna. Mötet diskuterade det internationella ansvar som världen har för det krigsrelaterade sexuella våldet, som i väpnade konflikter ofta medvetet används som ett effektivt verktyg för att straffa, terrorisera och söndra befolkningar. Vikten av att kvinnor och flickor som drabbas av sexuellt våld i krig får en röst betonades, säger Marie Berg.

Doktor Denis Mukwege är chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo och världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor. Totalt har mer än 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld fått vård på Panzisjukhuset. 2008 fick han FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för de våldtagna kvinnorna i krigets Kongo.

Sedan 2011 finns en samförståndsförklaring, ett Memorandum of Understanding (MoU), mellan Université Evangélique en Afrique i Bukavu (till vilket Panzi är universitetssjukhus) och Göteborgs universitet. Centrala aktiviteter i samarbetet är att Göteborgs universitet med Marie Berg i spetsen har blivit ombedda att stödja Panzisjukhuset att utvecklas till ett excellent center för förlossnings- och neonatalvård.

Läs hela artikeln i Akademiliv >>
Läs mer om Panzi foundation på deras webb och ta del av Dr Denis Mukweges nobeltal >>

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?