Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Studie om personcentrerad rehabilitering efter kranskärlssjukdom sjukdom prisas 

Axel Wolf, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har erhållit ESC Nursing and Allied Health Professions Investigator Award vid ESC Congress 2018 i München.
ESC 2018 är världens största kongress inom det kardiovaskulära fältet. Det vinnande bidraget visade i en randomiserad studie att patienter som ingick i den grupp som fått personcentrerad rehabilitering efter vård på grund av akut kranskärlssjukdom rapporterade att de var signifikant mycket mer nöjda med kommunikationen och dokumentationen jämfört med kontrollgruppen.
The impact of a person-centred cardiac care rehabilitation intervention on patient-reported care experience: A randomized control trial

"Jag är inget barn längre"

Vad händer när unga personer med kronisk sjukdom lämnar det nätverk som barnsjukvården inneburit? Forskargruppen Övergångar inom hälso- och sjukvård bedriver forskning runt den skarv som uppstår när unga vuxna lämnar barnsjukvården. Nu har de gjort en film som beskriver deras forskningsfält.  

Att vara i gränslandet mellan barn och vuxen är en utmaning för de flesta unga. Unga med kronisk sjukdom förväntas dessutom självständigt ta ansvar för sin sjukdom. Att lämna barnsjukvården kan för många unga innebära en chock, om inte övergång och mottagande planeras och genomförs på ett bra sätt. Se filmen här 
Läs mer om forskargruppen vård vid övergångar inom hälso- och sjukvård
Läs mer om Stepstonesprojektet 

Ny gästprofessor 

Vi välkomnar Nicky Britten till institutionen - ny gästprofessor vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC. 
Från och med den 1/8 tillträder Nicky Britten ett förordnande som gästprofessor med en omfattning på 20%. Nicky Britten är professor i medicinsk sociologi vid University of Exeter Medical School i England. I sin forskning har Nicky Britten bland annat ägnat sig mycket åt patienters användning av läkemedel och patient-läkarkommunikation om läkemedel och förskrivning. 

Karin Ahlberg tillträder som prefekt 

Från och med den 1e juli 2018 blir docent Karin Ahlberg prefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa. 

Karin Ahlberg har tidigare varit bland annat biträdande prefekt, programansvarig, kursansvarig, lett en nationell forskargrupp och har haft uppdrag inom institution, fakultet och universitet. Vidare har hon ledarerfarenhet utanför akademin och har ingått i ledningsgrupper på flera nivåer. Karin Ahlberg är förutom docent, excellent lärare och universitetssjukhusöversjuksköterska. 

Philip Moons blir honorary professor vid universitetet i Kapstaden

Vår gästprofessor från Leuven, Philip Moons, har utnämnts till honorary professor vid University of Cape Town i Sydafrika.  

Philip Moons kommer där att vara affilierad till institutionen för pediatrik. Mer specifikt kommer han att samarbeta med forskare vid Children's Heart Disease Research Unit på Röda Korsets barnsjukhus och på ett sjukhus som heter Grote Schuur. Huvudforskningen fokuserar på fortsatt hjärtvård för barn, ungdomar och unga vuxna med medfödd eller reumatisk hjärtsjukdom. Denna titel utdelas för fem år, fram till 2023.
Läs en intervju med Philip Moons och Ewa-Lena Bratt 

Farideh från Iran har goda erfarenheter av vår kompletteringsutbildning för sjuksköterskor 

Farideh Shekouhi påbörjade den ettåriga kompletteringsutbildningen vid Sahlgrenska akademin som resulterar i en svensk sjuksköter-skelegitimation 2016.  Idag är hon omvårdnadsansvarig sjuksköterska i Göteborgs stad. 

Min erfarenhet från Iran i kombination med kompletteringsutbild-ningen gör att jag känner mig trygg och lättare kan hantera akuta situationer som uppstår på mitt nuvarande jobb. Mina råd till andra sjuksköterskor med en utländsk examen är att börja praktisera eller arbeta som undersköterska, det ger värdefull erfarenhet som rustar dig för kompletteringsutbildningen och gör det lättare att få en svensk sjuksköterskeexamen säger Farideh Shekouhi.
Läs mer om Faridehs väg på sjuksköterskekarriär.se

Läs mer om vår kompletteringsutbildning för sjuksköterskor med utomeuropeisk examen 

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?