Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Röntgensjuksköterskans dag den 8/11

Den 8e november är det dags för röntgensjuksköterskans dag, något som firas över hela världen. Tanken är att uppmärksamma betydelsen av radiologi inom medicinsk diagnostik och vetenskap. 
Årets tema är Cardiac imaging för att uppmärksamma röntgensjukvårdens viktiga roll i diagnostikarbetet och behandling inom kardiologin. 

150 organisationer i olika länder ordnar denna dag aktiviteter för att bidra till en ökad medvetenhet om radiologins betydelse och för att minnas William Röntgen som just den 8e november 1895 upptäckte röntgenstrålen. Facebooksida för aktiviteter den 8/11-2018
Läs mer om yrket på Svensk förening för röntgensjuksköterskors hemsida
Mer information om Sahlgrenska akademins utbildning till röntgensjuksköterska hittar du här

Professor Marie Berg får anslag på 2,4 miljoner från Vetenskapsrådet

Projektet med titeln Personanpassat förlossningsrum: effekten på förlossningens process och utfall – Room4Birth-Swe är en studie vars syfte är att öka kunskapen om hur förlossningsrummets fysiska utformning påverkar förlossningen.
Effekt av vård i två typer av förlossningsrum studeras: ett mer personligt anpassningsbart förlossningsrum och ett vanligt förlossningsrum. Förlossningen startar ofta i hemmet och kvinnan behöver förflytta sig under pågående förlossningsprocess. Förflyttningar när förlossningen startat är ogynnsamt för kroppens hormonella förlossningssystem (stressaxeln, autonomt system och oxytocin). Kvinnan och hennes partner anländer till en främmande högteknologisk miljö.

Vårdmiljön har visat sig påverka hälsa och tillfrisknande men vårdmiljön vid förlossning är mycket sparsamt studerat. Hypotesen är att om förlossningsrummet erbjuder ökad möjlighet till personlig anpassning med bibehållen medicinsk säkerhet ökar upplevelse av trygghet och integritet vilket främjar en optimal kroppfysiologisk förlossningsprocess. Projektet ska genomföras genom en randomiserad kontrollerad studie och en kvalitativ observationsstudie på förlossningsavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ett nytt personanpassat rum jämförs med standardrum i  en studie med 1400 kvinnor som väntar sitt första barn med spontan förlossningsstart i fullgången tid.

Nytt ljus på kvinnor med smärtsamma kotfrakturer

I sin avhandling, framlagd vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, riktar Hilda Svensson nytt ljus på en grupp individer med långvarig smärta som följeslagare.
Den studerade gruppen är äldre kvinnor, 65-80 år, med en av de vanligast förekommande benskörhetsfrakturerna: kotkompressionsfraktur. Underlaget för avhandlingen utgörs bland annat av data från den omfattande populationsstudien H70 i Göteborg och ytterligare en epidemiologisk studie, SUPERB, från Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mölndal, men också djupintervjuer med tio drabbade kvinnor.

Läs hela artiklen på Sahlgrenska akademins sida - länk >>

Länk >> till avhandlingen Finding ways forward with pain as a fellow traveler. Older women’s experience of living with osteoporotic vertebral compression fractures and back pain

Nobels fredspris för kampen mot sexuellt våld som vapen

Läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018. Denis Mukwege har ägnat stora delar av sitt liv till att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo. Hans universitetssjukhus, Panzisjukhuset, som etablerades i Bukavu 1999 har behandlat tusentals flickor och kvinnor som blivit offer för sådana övergrepp.

Marie Berg, professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har under flera decennier haft ett medicinskt samarbete med Denis Mukwege. Bland annat dokumenterade hon i en artikel tillsammans med honom en personcentrerad vårdmodell för kvinnor och flickor som blivit utsatta för sexuellt våld. Denna specifika vård genomförs i samverkan mellan Panzisjukhuset och Panzi foundation, en stiftelse som bildats för att kunna ge mer än sjukvård; en sammantagen helhetsvård med personcentrerat arbetssätt.

Läs hela nyheten på Göteborg universitets hemsida - länk>>
Läs Denis Mukwege och Marie Berg artikel - länk >>
 

Studie om personcentrerad rehabilitering efter kranskärlssjukdom sjukdom prisas 

Axel Wolf, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har erhållit ESC Nursing and Allied Health Professions Investigator Award vid ESC Congress 2018 i München.
ESC 2018 är världens största kongress inom det kardiovaskulära fältet. Det vinnande bidraget visade i en randomiserad studie att patienter som ingick i den grupp som fått personcentrerad rehabilitering efter vård på grund av akut kranskärlssjukdom rapporterade att de var signifikant mycket mer nöjda med kommunikationen och dokumentationen jämfört med kontrollgruppen.
The impact of a person-centred cardiac care rehabilitation intervention on patient-reported care experience: A randomized control trial

"Jag är inget barn längre"

Vad händer när unga personer med kronisk sjukdom lämnar det nätverk som barnsjukvården inneburit? Forskargruppen Övergångar inom hälso- och sjukvård bedriver forskning runt den skarv som uppstår när unga vuxna lämnar barnsjukvården. Nu har de gjort en film som beskriver deras forskningsfält.  

Att vara i gränslandet mellan barn och vuxen är en utmaning för de flesta unga. Unga med kronisk sjukdom förväntas dessutom självständigt ta ansvar för sin sjukdom. Att lämna barnsjukvården kan för många unga innebära en chock, om inte övergång och mottagande planeras och genomförs på ett bra sätt. Se filmen här 
Läs mer om forskargruppen vård vid övergångar inom hälso- och sjukvård
Läs mer om Stepstonesprojektet 

Ny gästprofessor 

Vi välkomnar Nicky Britten till institutionen - ny gästprofessor vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC. 
Från och med den 1/8 tillträder Nicky Britten ett förordnande som gästprofessor med en omfattning på 20%. Nicky Britten är professor i medicinsk sociologi vid University of Exeter Medical School i England. I sin forskning har Nicky Britten bland annat ägnat sig mycket åt patienters användning av läkemedel och patient-läkarkommunikation om läkemedel och förskrivning. 

Karin Ahlberg tillträder som prefekt 

Från och med den 1e juli 2018 blir docent Karin Ahlberg prefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa. 

Karin Ahlberg har tidigare varit bland annat biträdande prefekt, programansvarig, kursansvarig, lett en nationell forskargrupp och har haft uppdrag inom institution, fakultet och universitet. Vidare har hon ledarerfarenhet utanför akademin och har ingått i ledningsgrupper på flera nivåer. Karin Ahlberg är förutom docent, excellent lärare och universitetssjukhusöversjuksköterska. 

 

 

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Sidansvarig: Karin Ahlberg|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?