Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Helle Wijk befordras till professor 

Gratulationer till Helle Wijk som befordras till professor i omvårdnad från och med den 1 juni.

Helle undervisar och forskar framförallt om vårdmiljöns betydelse för hälsa och leder en forskargrupp inom detta fält. Helle är också viceprefekt för samverkan vid sidan av en rad andra förtroendeuppdrag.

Helle Wijk har mer än 30 års erfarenhet av geriatrisk omvårdnad. Hon har även vidareutbildning och lång erfarenhet inom förbättringskunskap och är en av initiativtagarna till den Nationella plattformen för förbättringskunskap. Hon är också knuten till Centrum för Personcentrerad Vård vid Göteborgs universitet, GPCC. 

Årets avhandling 2017 nu utsedd 

Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse som finansierar priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har, efter rekommendation av bedömnings-kommittén och dekan Agneta Holmäng, beslutat att utse Sara Wallströms  avhandling “Health in connection with takotsubo syndrome - Experiences, symptoms and utilization of health care” till årets avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2017. 
Priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har delats ut sedan 2009.
Länk till avhandlingen 

Ny avhandling om äldre kvinnor med ryggsmärtor

Hilda Svensson vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa och Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet visar i sin avhandling hur äldre kvinnor (65-80år) med olika typer av ryggsmärtor ofta negligeras av vården och att kvinnor med kotfrakturer har sänkt fysisk livskvalitet i upp till 18.9 år efter diagnos. 
Resultaten målade en mörk bild av kvinnornas livssituation och livskvaliteten. I en intervjustudie vittnade kvinnorna om svårigheter att leva i oförutsägbarhet med en oberäknelig kropp. De berättar om en ständig rädsla och oro och hur de behöver lära sig nya strategier för att hantera sin smärta. 
Läs mer här

Farideh från Iran har goda erfarenheter av vår kompletteringsutbildning för sjuksköterskor 

Farideh Shekouhi påbörjade den ettåriga kompletteringsutbildningen vid Sahlgrenska akademin som resulterar i en svensk sjuksköter-skelegitimation 2016.  Idag är hon omvårdnadsansvarig sjuksköterska i Göteborgs stad. 

Min erfarenhet från Iran i kombination med kompletteringsutbild-ningen gör att jag känner mig trygg och lättare kan hantera akuta situationer som uppstår på mitt nuvarande jobb. Mina råd till andra sjuksköterskor med en utländsk examen är att börja praktisera eller arbeta som undersköterska, det ger värdefull erfarenhet som rustar dig för kompletteringsutbildningen och gör det lättare att få en svensk sjuksköterskeexamen säger Farideh Shekouhi.
Läs mer om Faridehs väg på sjuksköterskekarriär.se

Läs mer om vår kompletteringsutbildning för sjuksköterskor med utomeuropeisk examen 

Lyckat internationaliseringskoncept på sjuksköterskeutbildningen

För första gången har en grupp internationella utbytesstudenter kunnat ta del av ett internationellt spår i kursen Komplexa omvårdnadssituationer som ingår i Sahlgrenska akademins sjuksköterskeprogram.
Under kursen ingick bland annat grupparbeten med blandade nationaliteter och seminarier där patientfall från studenternas verksamhetsförlagda utbildning diskuterades. 
Läs mer i akademiliv

Medel till projekt om digital tillgång till kultur

Helle Wijk och Eva Jakobsson Ung har fått 1 600 000 kronor från familjen Kamprads stiftelse till ett forskningsprojekt.

Projektet har titeln "Innebörden av digitial kulturtillgång bland vård- och omsorgstagare - en kvalitativ studie" och syftar till att undersöka om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare i kommunal hälso- och sjukvård, deras närstående samt vårdare. Den digitala kulturtillgången utvecklas i nära samarbete med Göteborgs-symfonikerna, Göteborgsoperan samt Musik i Syd. Studien pågår mellan 2018 och 2020. 

Årets vetenskapsfestival - Vad är vi?

Vetenskapsfestivalen går till botten med kollektivet i år och ställer sigf frågan "Vad är vi?" 
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bidrar  med tre intressanta  programpunkter på årets vetenskapsfestival:

Från barn till vuxen – skarven i vården
Att vara i gränslandet mellan barn och vuxen är en utmaning för de flesta unga. För unga med kronisk sjukdom kan det innebära en chock att lämna barnsjukvården om inte övergång och mottagande planeras och genomförs på ett bra sätt.
Man måste inte vara blond & tjej!
En fotoutställning som utmanar den traditionella bilden av hur en sjuksköterska ska se ut.
Seminarium om genus och normer i vården. Ett samtal som anknyter till vårt normkritiska fotoprojekt

Läs mer på http://vetenskapsfestivalen.se

 

 

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Centrum för personcentrerad vård

Ett unikt forskningscentrum med syfte att ge patienter större inflytande i vården.

Centrum för kultur och hälsa

Vi startar och stödjer olika former av forskning, utbildning och utvärdering på temat kultur och hälsa.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?