Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kunskapsprov för sjuksköterskor med utbildning från land utanför EU-/EES

Göteborgs universitet har av Socialstyrelsen fått i uppdrag att nationellt ansvara för och genomföra kunskapsprov för sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES. Kunskapsprovet består av två delprov, ett skriftligt och ett praktiskt, för att ge underlag för bedömning både av skriftliga och praktiska kunskaper. Det skriftliga provet måste godkännas innan det praktiska provet kan genomföras.

Skriftligt delprov
Med det skriftliga delprovet mäts den kunskap, förståelse och värderingsförmåga som är krävs för att kunna verka som sjuksköterska i Sverige. Det skriftliga delprovet omfattar två moment. Det ena utgörs av två patientfall som speglar realistiska vårdsituationer som en sjuksköterska kan stå inför. Det andra består av två frågor om läkemedelsberäkning som ingår i patientfallen. Det skriftliga kunskapsprovet ges följande datum H17 samt V18:

17 november 2017, kl. 08.00-12.00
15 december 2017, kl. 08.00-12.00
9 februari 2018, kl. 08.00-12.00
20 april 2018, kl 08.00-12.00
18 maj 2018, kl 08.00-12.00
24 augusti 2018, kl 08.00-12.00

Observera att det finns begränsat antal platser på varje prov och att proven kan bli fullbokade.

Praktiskt delprov
Det praktiska provet består av moment som sjuksköterskan ansvarar för såsom venprovtagning, kateterisering av urinblåsa, inläggning av perifer venkateter (PVK) mm, totalt 12 moment. Provet genomförs under 8 timmar i simulerad miljö på Kliniskt träningscenter i form av s.k. OSCE, objective structured clinical examination där sjuksköterskans färdigheter bedöms på 12 olika stationer.

Vem kan göra kunskapsprovet?
Du som har sjuksköterskeutbildning från land utanför EU/EES och som har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskapsprovet har möjlighet att anmäla dig till provet. Provet kan även genomföras av dig som har fått ett beslut om att göra lämplighetsprov för sjuksköterskor med utbildning inom EU/EES.

Anmälan till Kunskapsprovet och kurswebb
Anmäl dig via länken i högra spalten på denna sida för att få inloggningsuppgifter och behörighet till Göteborgs universitets lärplattform skickat till dig. Observera att det kan ta några veckor innan du får inloggningsuppgifter eftersom Göteborgs universitet först måste kontrollera dina uppgifter med socialstyrelsen och sen manuellt skapa och skicka ut inloggningsuppgifter till dig via post. På lärplattformen finns mer detaljerad information om provformat, provtillfällen, förberedelser, rekommenderad kurslitteratur etc. På lärplattformen kan du även anmäla dig till ett provtillfälle.

Tid och plats för Kunskapsprov
Både skriftligt och praktiskt prov genomförs i Göteborg tre gånger per termin. Datum anslås på vår lärportal som du får tillgång till med hjälp av inloggningsuppgifter du kan beställa från oss efter positivt beslut från socialstyrelsen. Antal provtillfällen du kan göra det skriftliga delprovet är begränsat till tre. För det praktiska delprovet är antalet provtillfällen begränsat till två. Från första provtillfället har du 24 månader på dig att genomföra hela kunskapsprovet.

Förberedelser inför kunskapsprovet
Det är viktigt att du förbereder dig väl, både inför det skriftliga och praktiska delprovet. På kunskapsprovets lärplattform finns material som kan användas som stöd vid förberedelserna. Inför kunskapsprovet rekommenderas samma litteratur som används på svenska sjuksköterskeutbildningar. Litteraturlista finns på kunskapsprovets lärplattform.

Efter kunskapsprovet
Vid godkänt resultat:
Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Göteborgs universitet slutresultatet till Socialstyrelsen som därefter fattar beslut om nästa steg.

Vid ej godkänt resultat eller saknat resultat: Om en provdeltagare blivit underkänd tre gånger på det skriftliga delprovet, två gånger på det praktiska delprovet eller inte har genomfört godkänt skriftligt och praktiskt delprov inom 24 månader, rapporterar Göteborgs universitet detta till Socialstyrelsen.

Har du frågor?
Välkommen att kontakta Charlotta Junger, utbildningsadministratör.
031-786 61 03
charlotta.junger@gu.se

 

Anmälan till kunskapsprov

Innan du anmäler dig till kunskapsprovet behöver din utbildning bli granskad av Socialstyrelsen. För mer information se denna länk.
Anmälan består sedan av tre steg:
1. Skicka en intresseanmälan om att få delta i kunskapsprovet via länken nedan.
2. Inloggningsuppgifter till kunskapsprovets lärplattform skickas till dig via post inom några veckor från anmälan.
3. På lärplattformen anmäler du dig till ett provtillfälle. Anmälan bör ske senast två veckor innan provtillfället.

Länk till ansökan om att få delta i kunskapsprovet.
 

Sidansvarig: Carina Sparud Lundin|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?