Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsintegrerat lärande (VIL)

En modell för verksamhetsintegrerat lärande (VIL) har utarbetats av en arbetsgrupp inom lärosätet i samarbete med vårdens företrädare. Syftet med projektet är att utveckla och förbättra lärandet i samverkan mellan lärosäte och klinik.
VIL är ett övergripande begrepp för de läraktiviteter som i olika sammanhang ger studenter förutsättningar att uppnå utbildningens lärandemål. Centralt i VIL är en akademisk miljö, ett studentcentrerat lärande, interprofessionellt lärande (IPL) samt utveckling av pedagogiska modeller för handledning. VFU är en del av VIL och innebär handledd utbildning inom vårdens olika områden och nivåer. Även studiebesök, auskultation, hospitering eller fältstudier, samt simulering och färdighetsträning i olika lärandemiljöer ingår i VIL.
VIL sker i samverkan mellan olika professioner och i integrering mellan akademisk professionsutbildning och arbetsliv. VIL utvecklar studentens akademiska och professionella kompetens och bidrar till en god och säker vård.

Under 2016 har ett pilotprojekt med fyra delprojekt bedrivits. Deltagande enheter är

  • Kärlkirurgen Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Förlossningsvården vid SU/Mölndals sjukhus
  • Röntgenkliniken/Kungälvs sjukhus
  • Askim Frölunda Högsbo SDN/Göteborgs Kommun och Tre Stiftelser Göteborgs stad

Ansvariga forskare är:
Karin Ahlberg, docent Programansvarig för Röntgensjuksköterskeprogrammet
Inger Jansson, lektor Programansvarig för Sjuksköterskeprogrammet
Margareta Mollberg, lektor Programansvarig Barnmorskeprogrammet och Masterprogrammet i reproduktiv och perinatal hälsa
Monica Pettersson, lektor Programansvarig för Specialistsjuksköterskeprogrammet inom Barn och Ungdom, Diabetessjuksköterska, Kirurgi, Medicin, Onkologi, Psykiatri, Vård av Äldre
Mona Ringdal, lektor Programansvarig för Specialistsjuksköterskeprogrammet inom Anestesi, Distriktsköterska, /Intensivvård, Operation
Helle Wijk, docent Viceprefekt för samverkan, projektledare
Utvärdering av projektet sker under våren 2017
Övergripande målsättning med VIL är att stärka samverkan och integrering mellan Göteborgs universitet och klinisk verksamhet.
 

Sidansvarig: Helle Wijk|Sidan uppdaterades: 2017-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?