Miljonanslag från Forte till forskare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Nyhet: 2017-02-27

Andreas Fors, forskarassistent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, centrum för personcentrerad vård (GPCC), har erhållit anslag på 4,9 miljoner fördelat över tre år från Forte.

Forte har tilldelat 4,9 miljoner till projektet ”Personcentrerad e-Hälsa för behandling och rehabilitering av stressreaktioner och utmattningssyndrom - en randomiserad kontrollerad studie i primärvården”. Huvudsökande är Andreas Fors, forskarassistent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, centrum för personcentrerad vård (GPCC) och FoU ledare på FoU-centrum Göteborg och Södra Bohuslän. Medsökande är professor Inger Ekman, universitetslektor Lilas Ali, postdoc Hanna Gyllensten och doktorand Elin Blanck vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, seniorprofessor Karl Swedberg vid institutionen för medicin, professor Jan Törnell vid institutionen för neurovetenskap, samt professor Ingibjörg Jonsdottir och med dr Kristina Glise vid institutet för stressmedicin. Projektet utvärderar personcentrerad vård inom ramen för e-Hälsa och förväntas bland annat ge ökad kunskap om vilka strategier som främjar självtillit, minskar sjukskrivning och risk för återinsjuknande hos människor med utmattningssyndrom.

Elisabeth Björk Brämberg, lektor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har tilldelats 4.6 miljoner från Forte

Forte har tilldelat 4.6 miljoner till projektet ”Problemlösningsbaserade samtal inom primärvården för att främja återgång i arbete bland personer med psykisk ohälsa – en kluster-randomiserad studie”. Huvudsökande och projektledare är Elisabeth Björk Brämberg, universitetslektor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt forskarassistent vid enheten för interventions- och implementeringsforskning inom arbetshälsa, Karolinska institutet. Projektgruppen innefattar professor Cecilia Björkelund, enheten för allmänmedicin, docent Kristina Holmgren, enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin, docent Gunnar Bergström, fil dr Jan Hagberg, Karolinska institutet samt professor Ute Bultmann, University of Groeningen, Nederländerna. Syftet är att utvärdera effekter av problemlösningsbaserade samtal bland personer som är sjukskrivna på grund av lätt till medelsvår psykisk ohälsa, dvs mild till måttlig depression, ångest och stressreaktion, genom en klusterrandomiserad kontrollerad studie som genomförs i primärvården, Västra Götalandsregionen. En processutvärdering genomförs parallellt för att se vad som kan påverka förändringar hos deltagarna, samt hur och varför önskvärda förändringar uppnås eller inte. Projektet förväntas ge kunskap om insatsen ökar återgång i arbete bland de drabbade personerna, samt dess effekter på korttidssjukfrånvaro, symtomreduktion, arbetsförmåga och arbetsrelaterad stress.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2017-03-03