Bipolär sjukdom vid graviditet och barnafödande

Syfte
Att sammanfatta utfallen av graviditet och barnafödande hos mor och barn, när modern har bipolär sjukdom diagnosticerad för graviditet.

Bakgrund
Bipolär sjukdom är ett psykiskt tillstånd som oftast diagnosticeras i åldern 18 och 30 år. Detta sammanfaller med den period så många kvinnor blir gravida och föder barn. Det har rapporterats medföra särskilda problem för dessa kvinnor. För att kunna utveckla och erbjuda högkvalitativ vård med goda hälsoutfall för både mor och barn finns det behov av en vetenskaplig översikt över riskerna.

Forskningsaktiviteter
Ett a priori protokoll utformades och en systematisk sökning genomfördes i databaserna PubMed, CINAHL, Scopus, PsycINFO och Cochrane i mars 2015. Studier med alla slags forskningsdesign inkluderades om de deltagande kvinnorna hade diagnosticerats med bipolär sjukdom före graviditet, var gravida och/eller deltagit i uppföljning upp till ett år efter förlossning. Alla led i inklusion, bedömning av studiekvalitet samt extraktion av data genomfördes av två personer. Alla utfall relaterade till mor eller barn granskades och syntetiserades. Meta-analys gjordes för att uppnå en kombinerad prevalens. Fall- och kontrollgrupper kombinerades och jämfördes då det var möjligt.
Sökningen identifierade 2809 publikationer. Efter genomförande av screening och kvalitetsbedömningar, med bedömningsinstrumenten EPHPP och AMSTAR, inkluderades 9 publikationer.
Den systematiska litteraturöversikten visade att negativa graviditetsutfall såsom graviditetsrelaterad hypertoni och antepartum blödningar förekommer mer frekvent hos kvinnor med bipolär sjukdom. De har också högre andel av inducerade förlossningar och kejsarsnitt samt en ökad risk för affektiva episoder i den postnatala perioden. Kvinnor med bipolär sjukdom har en större risk för att få barn som är små för tiden (SGA <2nd-3rd percentil) och det verkar som att de kvinnor som under graviditeteten inte har behandlats med stämningsstabisliserande läkemedel inte har någon ökad risk för att föda barn med medfödda missbildningar.
Det är tydligt att negativa utfall är vanligare hos kvinnor med bipolär sjukdom och deras barn. Det krävs emellertid större kohortstudier om fostermissbildningar hos kvinnor med bipolär sjukdom som inte behandlas med stämningsstabisliserande läkemedel under graviditeten. Likaså visar den systematiska litteraturöversikten att det behövs fler studier om interaktionen mellan moder och spädbarn. Dessa resultat publicerades 2016-10-28.

Publikation
Rusner, M., Berg, M. & Begley, C. (2016). Bipolar disorder in pregnancy and childbirth: a systematic review of outcomes. BMC Pregnancy and Childbirth, 16:331. DOI:10.1186/s12884-016-1127-1

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2017-03-09