Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barnafödande

Forskargruppen inom Barnafödande fokuserar på graviditet, förlossning, nyföddhetsperiod, kvinnors hälsa och föräldraskap. Målsättningen är att bidra till excellens i den kliniska verksamheten med fokus på graviditets- förlossnings- och neonatalvård samt att bidra till hög kvalitet i barnmorskeutbildning.

Forskningsområden


1) Barnafödande som en normal fysiologisk process
2) Hälsa vid komplicerade tillstånd i samband med barnafödande
3) Hälsa vid tidigt föräldraskap
4) Vårdmiljö och vårdmodeller vid barnafödande

Forskningsprojekt

MODIAB - Moderskap och diabetes

MODIAB är ett forskningsprogram med ett personcentrerat fokus vars syfte är att förbättra hälsa och välbefinnande för kvinnor, mödrar och familjer som lever med diabetes. Detta i relation till graviditet, barnafödande och föräldraskap. Inom MODIAB finns tre områden: 

 • MODIAB - graviditet och förlossning
 • MODIAB - tidigt moderskap
 • MODIAB - web

OPTIbirth

OPTIbirth är ett internationellt EU-projekt vars syfte är att öka frekvensen av vaginala förlossningar för kvinnor som tidigare genomgått kejsarsnitt. Genom att sätta kvinnans individuella behov i centrum kan man förbättra mödra- och förlossningsvården för denna grupp föderskor och på så sätt optimera hälsan för mödrar och barn. 

MiMo (Midwifery Model of woman centered care) 

MiMo-projektet handlar om att utvärdera och mäta genomförbarheten för en kvinnocentrerade vårdmodell inom förlossningsvården. Modellen har fem huvudsakliga teman: 

 • Förlossningsfrämjande miljö
 • Den ömsesidiga relationen
 • Grundad kunskap
 • Kulturellt sammanhang
 • Balanserande akt

MoObese

Detta projekt syftar till att utarbeta personcentrerad vård för gravida kvinnor med övervikt. Studien berör hälsofrämjande livsstilsinterventioner, vilka faktorer som avgör och hur barnmorskor i mödravården bättre kan motivera överviktiga kvinnor att förändra kost- och motionsvanor.

Oxytocin och förlossning

Här studeras naturligt fysiologiskt oxytocin under förlossning samt effekter av att använda syntetiskt oxytocin vid en långsam förlossningsprogress.

Överburenhet

Denna studie syftar till att jämföra igångsättning av förlossning vid graviditeter som passerat 40 veckor. Konsekvenserna av att sätta igång förlossningen i vecka 41 och vecka 42 kommer att bedömas. Främst ska skillnader i barnens sjuklighet och död i anslutning till förlossningen och nyföddhetsperioden underökas men även sjuklighet hos mödrarna, förlossningssätt, kvinnornas upplevelse, barnens hälsa och utveckling upp till fyra års ålder samt hälsoekonomiska effekter.
 

Utgångspunkter 

 • Den främsta rollen för yrkesverksamma inom barnafödande är att skydda och främja en fysiologiskt normal barnafödsel och att ge optimal vård vid komplexa och komplicerade tillstånd.
 • För att kunna erbjuda detta behövs etiskt genomtänkt och respektfull vård med ett ömsesidigt, förtroendefullt bemötande där kvinnors, barns och familjers behov är i centrum. Vården ska bedrivas genom partnerskap med kvinnor och familjer samt i interdisciplinärt samarbete.
 • Barnmorskeyrket har en autonom och central roll i att utveckla effektiv och personligt anpassad vård inom barnafödande.
 • Forskning inom barnafödande stärks genom interdisciplinära forskningssamarbeten eftersom holistisk vård då kan studeras från olika perspektiv.

Kontakt

Forskargruppsledare: professor Marie Berg, tel: 031-786 6084
 

 

 

Bloggen Childbirth research

Medlemmar

Forskargruppsledare

 

 

 

 

Professor Marie Berg (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Professorer
Ingela Lundgren (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Cecily Begley (gästprofessor)
Docenter
Helen Elden (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som barnmorska)
Helena Lindgren 
Carina Sparud Lundin
Lektorer
Anna Dencker
Elisabeth Jangsten
Margareta Mollberg
Harshida Patel
Åsa Premberg
Helena Wigert (tjänsten innefattar klinisk tjänstgöring som sjuksköterska)
Adjungerade lektorer
Viola Nyman
Marie Rusner
Doktorander
Liselotte Bergqvist
Ewa Carlsson - Lallo
Malin Edqvist
Malin Hansson
Shurouq Hawamdeh
Karolina Lindén
Ida Lyckestam Thelin
Judith Mukamurigo
Helena Nilvér
Katarina Patriksson
Lotta Selin
Anna Wessberg
 

Sidansvarig: Lovisa Aijmer|Sidan uppdaterades: 2017-02-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?