Seminar for faculty members on nursing philosophy

"/>

Tisdag 5 september ges två seminarier ur kritiskt filosofiskt perspektiv på kunskaps- och teoriutveckling i omvårdnad av filosofen Mark Risjord. Eftermiddagens seminarium annonseras enbart internt - alla kollegor välkomna men föranmälan enligt nedan - och frågorna som kommer att diskuteras är utformade av kollegor som tidigare gått kursen "Omvårdnad som vetenskaplig disciplin och område för undervisning".

Seminar for faculty members on nursing philosophy
Tuesday September 5 at 3.00 pm to 5.00 pm.
Lecture hall: 7019
The following questions provide the starting point for the seminar discussion:
(a) What is the significance of "a nursing standpoint" and its implications for nursing knowledge? He will elaborate on this matter and the discussion will include bottom-up driven development, and how different knowledge interests, theoretical and practical development can take shape in educational situations.
(b) What are the driving forces for future nursing knowledge development? This will be related to nursing discipline's emphases on disciplinary consensus as well as its disciplinary conflicts. The discussion could include some particular tensions, such as a clear assumption of consensus related to the meta-paradigm concepts, which in the Nordic nursing discourse in a way has survived controversies around the development of a science of nursing versus a science of caring. Could we learn from the consensus vs conflicts debates for how to respond to today¿s emphasis on person-centred care? What can we learn from previous controversies, so we keep a critical stance to the development of nursing and nursing knowledge?
You are welcome to join an informal post-seminar at 5 pm; a short walk downhill from the institute to a local pub/restaurant for follow-up discussions. Please indicate your interest for this afternoon seminar with an e-mail to elisabet.nilsson@gu.se Please indicate your interest for this afternoon seminar with an e-mail to elisabet.nilsson@gu.se 29/8 at the latest, including if you would like to join the post-seminar or not.

Professor Mark Risjord is a philosopher and professor at the Emory University, Atlanta, GA, in USA. He has been extensively involved in teaching courses in nursing philosophy and authored critical analyses on nursing knowledge, including Nursing knowledge (Wiley-Blackwell, 2009) and Normativity and naturalism in the philosophy of the social sciences (Routledge, 2016).

Föreläsare: Mark Risjord

Datum: 2017-09-05

Arrangör: Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Plats: Hälsovetarbacken, Arvid Wallgrens Backe
Sal 7019

Sista anmälningsdag: 2017-08-29 kl. 15:00.

Kontaktperson: Elisabet Nilsson

Boka plats/anmäl dig