Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Kurslitteraturpris till boken Omvårdnad och äldre

Som en av redaktörerna för boken Omvårdnad och äldre mottog Helle Wijk, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Studentlitteraturs Kurslitteraturpris hederspris 2017. Motiveringen lyder: ”För ett heltäckande grundverk som med gedigen vetenskaplig tyngd avhandlar ett område som är högaktuellt såväl idag som under många år framöver. Andelen äldre ökar och många lever allt längre med långvariga sjukdomar. Detta ställer nya krav på sjuksköterskan och omvårdnaden. Boken är helt anpassad till dessa nya förutsättningar där de senaste forskningsresultaten kombineras med konkreta omvårdnadsåtgärder. Verket är mycket välskrivet, med den äldre personen ständigt i centrum.”  Redaktörer är Kerstin Blomqvist, Anna-Karin Edberg, Marie Ernsth Bravell och Helle Wijk.

Intervju i SR P4 med forskare från institutionen

Marie Berg, barnmorska och professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, medverkade tisdag 29 augusti i ett inslag i P4 Göteborg där hon samtalade om platsen för födandet och personcentrerad förlossningsmiljö.

Lyssna på inslaget med Marie Berg här
Inslaget börjar ca 1 timma och 12 min in i programmet.

 

Intrahospitala transporter är ett riskfyllt moment för kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvården

I en etnografisk observationsstudie på två intensivvårdsavdelningar har risker vid intrahospitala transporter kartlagts i ett doktorandprojekt, analysen har skett med hjälp av SEIPS modellen (System Engineering Initative for Patient Safety). Studien visar att av 365 kartlagda risker var en tredjedel relaterade till teknik och utrustning. Majoriteten av de identifierade riskerna resulterade dock inte i någon observerbar komplikation för patienten. Doktorand Lina Bergmans (bild t v) observationsstudie och första artikel har publicerats i Critical Care Medicine. "Bergman, L. M., Pettersson, M. E., Chaboyer, W. P., Carlstrom, E. D., & Ringdal, M. L. (2017). Safety Hazards During Intrahospital Transport: A Prospective Observational Study."

Critical Care Medicine är rankad som den fjärde bästa tidskriften inom intensivvård med en 'impact factor' på 7.0.
Läs hela artikeln här >>

Personcentrerad vård en del i att förbättra vården för patienter med osteoporos

SBU-rapporten ”Behandling av armfraktur hos äldre” visar på brister inom vården vad gäller delaktighet och bemötande av patienter med osteoporos
I rapporten konstateras att antalet handleds- och axeloperationer till följd av frakturer ökar i Sverige. Detta trots att mindre komplicerade frakturer läker lika bra med icke-kirurgisk behandling såsom gips och slynga. Av rapporten framgår också att det finns brister i hur vården bemöter patienter med diagnosen osteoporos, benskörhet.
I en artikel i Vårdfokus kommenterar Lars- Eric Olsson, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa och en av dem som suttit i expertgruppen, resultatet med tonvikt på hur den personcentrerade vården kan förbättra behandlingen av armfrakturer.
– De här patienterna saknar någon att vända sig till i vården. Med ett personcentrerat förhållningssätt kan vården ske utifrån den enskilda personens behov och önskemål, säger Lars-Eric Olsson som även forskar vid Centrum för personcentrerad vård, GPCC.
I studierna fanns det exempel på patienter som upplevde att de fick undervisa sina läkare om sin behandling.
– Jag kunde se vilken otrolig kraft patienterna hade och hur gärna de ville vara delaktiga och påverka sin hälsa, men inte fick hjälp. Det finns stora kunskapsluckor i vården och flera gånger var det patienterna som fick undervisa läkarna istället för tvärtom, säger Lars-Eric Olsson i artikeln.
Läs hela artikeln i Vårdfokus här 

Vår utbildning

Sjuksköterskeprogrammet
Barnmorskeprogrammet
Masterprogram i reproduktiv och perinatal hälsa
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Specialistsjuksköterskeprogrammet

 • Anestesi
 • Diabetes
 • Distrikt
 • Intensiv
 • Operation
 • Barn och ungdom
 • Kirurgi
 • Medicin
 • Onkologi
 • Psykiatri
 • Vård av äldre

Fristående kurser

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Centrum för personcentrerad vård

Ett unikt forskningscentrum med syfte att ge patienter större inflytande i vården.

Centrum för kultur och hälsa

Vi startar och stödjer olika former av forskning, utbildning och utvärdering på temat kultur och hälsa.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2016-03-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?