Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Studentlitteraturs hederspris 2017 till docent Helle Wijk

Helle Wijk är en av de fyra redaktörer som tillsammans har fått Studentlitteraturs hederspris 2017 för boken Omvårdnad & Äldre som kommer att ligga i bokdisken under augusti. De andra redaktörerna är professor Anna-Karin Edberg och biträdande professor Kerstin Blomqvist båda Högskolan Kristianstad samt Marie Ernsth Bravell, Högskolan Jönköping. Boken vänder sig till sjuksköterskestudenter på både grund och avancerad nivå och Helle Wijk berättar att redaktörerna gick oerhört grundligt tillväga vid planeringen av boken.

"Vi gick igenom alla kursplaner och utbildningsplaner inom äldreområdet från alla lärosäten i Sverige för att vara säkra på att bokens innehåll skulle täcka alla de lärandemål som fanns när det gäller äldre. Tidigare har vi i Sverige främst använt oss av norsk eller amerikansk litteratur i utbildningarna och det känns väldigt viktigt att nu kunna lyfta fram all den svenska omvårdnadsforskning som finns inom fältet ."
Redaktörerna får ett av de två hederspris på 50.000:-, som vid sidan av själva Kurslitteraturpriset på 150.000:-, kommer att delas ut under högtidliga former på Berns i Stockholm i september.

Länk till Studentlitteraturs pressrelease: www.studentlitteratur.se/kurslitteraturpriset

Unik gemensam klinisk träning i centrum på Sahlgrenska Life

Anna Nilsdotter och Lena Oxelmark fotograferade på KTC på Hälsovetarbacken. I bakgrunden pågår undervisning av sjuksköterskestudenter.

Ett nytt stort kliniskt träningscentrum där både vårdpersonal och studenter kan träna sina förmågor att genomföra olika moment, lära sig nya tekniker och träna på att samarbeta över professionsgränserna. Det kliniska träningscentrumet går än så länge under arbetsnamnet Färdighetscentrum, men det är ännu inte bestämt vad det ska heta när det är klart. Planerna på ett gemensamt färdighetscentrum drivs framåt av Anna Nilsdotter, FoUU-chef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Lena Oxelmark, chef för Kliniskt Träningscentrum (KTC) och ordförande för Sahlgrenska akademins kommitté för interprofessionellt lärande (IPL-kommittén).
Läs hela nyheten i Akademiliv

Nu har de första studenterna försvarat sina examensarbeten i masterprogrammet Reproduktiv och Perinatal Hälsa

Programmet startade höstterminen 2015. Det innebar att de sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till barnmorskor nu kan välja mellan två alternativa program vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa: dels det vanliga barnmorskeprogrammet och dels ett komplett masterprogram inom reproduktiv och perinatal hälsa, som är huvudområdet för barnmorskor. Starten av programmet innebar också att Göteborgs universitet blev det första lärosätet i landet att erbjuda en full masterutbildning för blivande barnmorskor.

Läs hela nyheten i Akademiliv här >>

Årets avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2016

Filipa Venturas avhandling "Person-centred e-support. Foundations for the development of nursing interventions in outpatient cancer care" har blivit utsedd till årets avhandling vid vår institution. I sin avhandling har Ventura utvecklat och preliminärt utvärderat en interaktiv app för personcentrerad e-hälsa som underlättar egenvård för kvinnor under behandling för bröstcancer. Appen innehåller funktioner för självskattning av hälsa och livskvalitet, självmonitorering, självvalidering och direktrapportering till personens egen kontaktsjuksköterska. Appen ger även stöd så att patienterna under behandlingen själva kan identifiera eventuella symptom och behandlingsbiverkningar. Huvudhandledare var professor Joakim Öhlén, bihandledare docent IngaLill Koinberg, bägge vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt bihandledare docent Richard Sawatzky, Trinity Western University, Kanada och professor Per Karlsson, institutionen för kliniska vetenskaper, SA. Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse finansierar priset och utser pristagarna efter rekommendation av en bedömningskommitté och prodekanus Eric Hanse. Prisutdelningsceremoni hålls den 23 maj 2017 kl. 14.30-16.30 (Birgit Thilander, Academicum, Medicinaregatan 3). Välkomna!
Länk till avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/39524

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår utbildning

Sjuksköterskeprogrammet
Barnmorskeprogrammet
Masterprogram i reproduktiv och perinatal hälsa
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Specialistsjuksköterskeprogrammet

 • Anestesi
 • Diabetes
 • Distrikt
 • Intensiv
 • Operation
 • Barn och ungdom
 • Kirurgi
 • Medicin
 • Onkologi
 • Psykiatri
 • Vård av äldre

Fristående kurser

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Centrum för personcentrerad vård

Ett unikt forskningscentrum med syfte att ge patienter större inflytande i vården.

Centrum för kultur och hälsa

Vi startar och stödjer olika former av forskning, utbildning och utvärdering på temat kultur och hälsa.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2016-03-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?