Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa sprang Stafettvarvet

Stafettvarvet gick den 17 maj i Slottsskogen och institutionen ställde  upp med tre lag med fem personer i varje lag. Varje lagmedlem sprang 3,7 km och sammanlagt blev det en sträcka lika lång som Göteborgsvarvet. Närmare 800 lag var anmälda i år.

 

 

Årets avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2016

Filipa Venturas avhandling "Person-centred e-support. Foundations for the development of nursing interventions in outpatient cancer care" har blivit utsedd till årets avhandling vid vår institution. I sin avhandling har Ventura utvecklat och preliminärt utvärderat en interaktiv app för personcentrerad e-hälsa som underlättar egenvård för kvinnor under behandling för bröstcancer. Appen innehåller funktioner för självskattning av hälsa och livskvalitet, självmonitorering, självvalidering och direktrapportering till personens egen kontaktsjuksköterska. Appen ger även stöd så att patienterna under behandlingen själva kan identifiera eventuella symptom och behandlingsbiverkningar. Huvudhandledare var professor Joakim Öhlén, bihandledare docent IngaLill Koinberg, bägge vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt bihandledare docent Richard Sawatzky, Trinity Western University, Kanada och professor Per Karlsson, institutionen för kliniska vetenskaper, SA. Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse finansierar priset och utser pristagarna efter rekommendation av en bedömningskommitté och prodekanus Eric Hanse. Prisutdelningsceremoni hålls den 23 maj 2017 kl. 14.30-16.30 (Birgit Thilander, Academicum, Medicinaregatan 3). Välkomna!
Länk till avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/39524

Intervju med Stefan Nilsson i Akademiliv

I senaste Akademiliv intervjuas Stefan Nilsson angående projektet "En barncentrerad kommunikation och stödjande omvårdnad när barn genomgår onkologisk behandling" som nyligen beviljades anslag från Barncancerfonden för anställning av en forskarassistent. I Akademiliv berättar Stefan mer om sin forskning om att stödja barn som genomgår en cancerbehandling och om vikten av ett barncentrerat förhållningssätt i omvårdnaden av barn med cancer.
Läs mer om Stefan Nilssons forskning i Akademiliv
 

Silviahemmets stipendium 2017 till Helle Wijk


Foto: Yanan Li/ Silviahemmet.

Helle Wijk tilldelades Silviahemmets forsknings- och utbildningsstipendium 2017 "för sitt betydelsefulla arbete för kunskapsutvecklingen gällande intern miljö i vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom". Det är första gången en sjuksköterska får stipendiet som är på 50 000 kr. Helle Wijk är leg. sjuksköterska och docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Läs mer: Välmeriterad sjuksköterska får Silviahemmets stipendium
Silviahemmets inspirationsdag med stipendieutdelning

 

 

 

 

 

 

 

Vår utbildning

Sjuksköterskeprogrammet
Barnmorskeprogrammet
Masterprogram i reproduktiv och perinatal hälsa
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Specialistsjuksköterskeprogrammet

 • Anestesi
 • Diabetes
 • Distrikt
 • Intensiv
 • Operation
 • Barn och ungdom
 • Kirurgi
 • Medicin
 • Onkologi
 • Psykiatri
 • Vård av äldre

Fristående kurser

Podcast med våra forskare

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, är den senaste gästen i Akademlivs podcast. Samtalet handlar om personcentrerad vård och de krav som ställs på vårdens organisation för införandet av ett mer personcentrerat förhållningssätt.
Lyssna på podcasten med Eric Carlström

 

I det här avsnittet har vi pratat med Malin Hansson, doktorand och legitimerad barnmorska, som tagit reda på vilka faktorer som påverkar de relationer som inte håller.
Lyssna här! 

Barnmorskorna Anna Wessberg och Malin Edqvist om förlossning. Ett yrke för dig?

Centrum för personcentrerad vård

Ett unikt forskningscentrum med syfte att ge patienter större inflytande i vården.

Centrum för kultur och hälsa

Vi startar och stödjer olika former av forskning, utbildning och utvärdering på temat kultur och hälsa.

Sidansvarig: Ingela Lundgren|Sidan uppdaterades: 2016-03-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?